luni

25 martie, 2024

3 iunie, 2018

În pofida declarațiilor privind amânarea aplicării Directivei UE 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, Guvernul a aprobat joi un proiect de lege care impune justificarea sumelor mai mari de 2.000 de euro trimise în țară.

„Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro”, prevede proiectul de lege privind combaterea spălării banilor.

Singura concesie făcută în cele din urmă a fost înlocuirea pragului de 1.000 de euro (prevăzut în Directivă și în forma inițială a proiectului de lege), cu cel de 2.000 de euro.

(Citiți și: ”DOCUMENT / Guvernul a aprobat proiectul de lege privind spălarea banilor, care ar putea desființa acțiunile la purtător ”)

Controversele


Coaliția promisese o dezbatere largă a acestei prevederi, ținând cont că România are o situație unică în Uniune – aproximativ patru milioane de cetățeni plecați la muncă în străinătate.

În opinia senatorului liberal Florin Cîțu, coaliția se folosește de transpunerea acestei Directive pentru a completa golurile de la buget prin confiscare banilor trimiși de diaspora și care nu vor putea justificați cu acte.

„Implicit, toți românii care trimit bani acasă sunt considerați infractori… dacă nu dovedesc cu acte că nu sunt. Ironic nu? PSD-istii strigă în gura mare zilnic despre prezumția de nevinovăție, regulă care să se aplice se pare doar PSD-istilor. Când este vorba de restul românilor, toți suntem infractori și teroriști până ne demonstrăm nevinovăția. Asta este ordinul dat de Liviu Dragnea instituțiilor de forță pe care le controlează, în special ANAF. Sunt disperați. Nu au bani de pensii și salarii și atunci iau bani de pe unde pot”, a comentat Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Reprezentanții puterii spun însă că nu va fi nevoie de acte justificative, ci doar de datele de identificare ale persoanei care trimite banii și ale celei care îi primește (așa cum se întâmplă și acum).


Marius Budăi (PSD), președintele Comisiei de Buget din Camera Deputaților, a declarat, citat de postul Digi24, că plafonul de 2.000 de euro ar putea fi crescut la dezbaterile în Parlament:

„E transpunerea în legislaţia naţională a unei directive europene care propune ca, pentru sumele de peste 1000 de euro, să fie cunoscut expeditorul. În propunerea Guvernului s-a ridicat pragul la 2000 de euro, iar noi vom dezbate dacă să păstrăm acest prag sau putem să îl ridicăm”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: