joi

25 aprilie, 2024

27 martie, 2019

Ministerul Finanțelor Publice a publicat marți seara, cu o zi și jumătate înainte ca actul să fie aprobat în Guvern, proiectul de OUG care modifică ”ordonanța lăcomiei” emisă în decembrie 2018 fără consultare publică și fără studiu de impact.

OUG 114 a fost puternic contestată de mediul de afaceri și a fost criticată de oficiali ai Comisiei Europene.

Noua formă a ordonanței pare a ține în parte cont de observațiile și de unele dintre propunerile avansate de mediul de afaceri.


Principalele modificări:

  • În ceea ce privește taxarea sistemului bancar, noul proiect schimbă modul de calcul al taxei pe activele bancare, aceasta nu va mai fi legată de nivelul ROBOR, ci va fi o taxă fixă de 0.4% pentru băncile cu o cotă de piaţă mai mare de 1% și de 0,2% pentru băncile cu cotă de piață mai mică de 1%.
  • Nu sunt supuse taxei pe active instituțiile bancare care înregistrează pierdere contabilă, înainte de calculul taxei pe active, la sfârșitul semestrului, respectiv al anului pentru care se datorează taxa.
  • Guvernul introduce un nou mod de calcul al referinței pentru creditele în lei- creditele în monedă națională nu se vor mai raporta la ROBOR, ci la un indice de referință calculat pe baza tranzacțiilor efective, ce va fi calculat de către BNR trimestrial.
  • Băncile ar putea beneficia de o reducere cu jumătate a taxei dacă cresc creditarea peste o anumită țintă și/sau cu încă jumătate, dacă reduc marja de dobândă dintre creditele și depozitele în lei sub un anumit nivel ce va fi stabilit de către Guvern, anual, prin hotărâre.
  • Presiunea asupra sistemului privat de pensii se păstrează, singura concesie fiind amânarea, până la 31 mai 2019, termenul până la care administratorii fondurilor de pensii private de la Pilonul II trebuie să își majoreze capitalul social.
  • Guvernul renunță la taxarea cu 2% a producătorilor de energie pe cărbune, în ciuda avertismentelor Consiliului Concurenței referitoare la faptul că măsura ar putea fi privită la Bruxelles ca ajutor de stat.

(Descărcați AICI proiectul de modificare al OUG 114)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: