sâmbătă

25 iunie, 2022

mig 29 bulgaria
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 martie, 2022

Washingtonul și Varșovia colaborează pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă de fabricație rusească, a declarat duminică secretarul de stat al SUA Antony Blinken. „Lucrăm cu Polonia, în timp ce vorbim, pentru a vedea dacă putem completa lucruri pe care Polonia le oferă ucrainenilor”, a declarat Anthony Blinken.

Conform proiectului, ale cărui detalii sunt publicate de Politico, Polonia va dona Ucrainei avioane de luptă MiG-29, pe care piloții săi sunt instruiți să zboare. La rândul său, Polonia va primi avioane F-16 fabricate în SUA.

Polonia a avansat săptămâna trecută ideea de a trimite avioane de război în Ucraina săptămâna trecută, Varșovia întrebând Casa Albă dacă administrația Biden le poate garanta că le va furniza avioane de luptă fabricate în SUA pentru a umple golul.


Casa Albă a spus că va analiza problema. Administrația Biden nu s-a opus ca guvernul polonez să doneze Kievului MiG-urile sale, ceea ce ar putea escalada tensiunile dintre NATO și Moscova.

Discuțiile în curs despre furnizarea de avioane de luptă, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a cerut ajutor Congresului, subliniază efortul frenetic de a furniza Ucrainei arme pentru a face față invaziei rusești.

”Lucrăm cu polonezii în această problemă și ne consultăm și cu restul aliaților noștri NATO. Lucrăm, de asemenea, la capacitățile pe care le-am putea oferi pentru a compensa Polonia dacă ar decide să transfere avioane în Ucraina.”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe pentru Politico.

Mai multe țări est-europene, cum ar fi Polonia, Bulgaria și Slovacia, dețin zeci de avioane MiG și au ezitat să renunțe la acele avioane fără garanții din partea SUA că le-ar putea înlocui.


Polonia a început să își modernizeze flota de avioane de luptă din 2006, când a când militarii săi au început să zboare pentru prima dată cu F-16. În 2020, Polonia a semnat un acord de 4,6 miliarde de dolari pentru 32 de avioane F-35, primul urmând să fie livrat în 2024.

Eventualele livrări de aeronave de luptă ar depăși cu mult efortul depus de peste 20 de țări europene de a trimite armament defensiv în Ucraina.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Un flux constant de avioane militare americane și britanice a aterizat în Polonia în ultimele zile, aducând pentru Ucraina rachete antitanc, alte muniții, rații de mâncare și arme de calibru mic.

În ultimele câteva săptămâni, SUA au trimis 12.000 de militari în Europa pentru a întări frontul de est al NATO. Majoritatea forțelor suplimentare au mers în Polonia și baltice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: