luni

29 aprilie, 2024

23 octombrie, 2019

Ministerul Muncii a publicat proiectul de Hotărâre de guvern prin care salariul minim garantat pe economie crește anul viitor cu 100 de lei, până la 1363 lei. În cazul celor cu studii superioare, netul se majorează până la 1.563 lei.

Aceasta înseamnă că bruturile plătite de angajator vor ajunge la 2.620 lei brut (cu 11,5% mai mare), pentru salariații cu studii superioare, și la 2.262 lei, pentru ceilalți (cu 8,7% majorat).

“Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 2.262 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,518 lei/oră”, precizează documentul.


Salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.900 de lei, până la 2,080 de lei, la începutul acestui an. Pentru persoanele cu studii superioare care au cel puțin un an vechime în muncă în domeniul facultății terminate, minimul brut a fost fixat la 2.350 de lei brut, pe lună.

Impactul

Documentele nu conțin impactul măsurii, deși ministrul demis Marius Budăi a declarat marți seara că estimarea va însoți proiectul de HG.

Nota de fundamentare a măsurii precizează însă două lucruri:

  • Se estimează totodată că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru.
  • Impactul macroeconomic a fost inclus în valoarea şi dinamica indicatorilor macroeconomici şi sociali din Prognoza de primăvară 2019, indicatori care stau la baza proiecțiilor veniturilor bugetare pentru anul 2020.
  • Are un impact social important, asigurând creşterea nivelului de trai şi reducerea decalajelor sociale, precum și diferențierea salariului de bază pentru nivelul de studii superioare. Şocul pe piaţa muncii (asupra numărului mediu de salariaţi) este absorbit în întregime, iar competitivitatea sectorului concurenţial nu este afectată.

Argumentele invocate de Executiv în favoarea măsurii – Programul de Guvernare

Cum este explicată această creștere, în condițiile în care există îngrijorări din cauza ponderii cheltuielilor cu personalul în totalul cheltuielilor statului, precum și a riscului ca anul viitor să se depășească deficitul de 3% impus prin Tratatul UE:

  • prevederile Programului de guvernare 2018-2020 privind stabilirea salariului de bază minim brut pe țară pentru perioada 2018-2020
  • reducerea numărului persoanelor salariate aflate în risc de sărăcie și excluziune socială
  • îmbunătățirea ponderii salariului minim în salariul mediu, astfel încât raportul dintre aceste două salarii să se apropie de 50%, așa cum este în țările dezvoltate din Uniunea Europeană
  • factorii de ordin economic, inclusiv cerinţele dezvoltării economice, productivitatea şi interesul care există pentru a realiza şi a menţine un înalt nivel de folosire a forței de muncă

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: