joi

25 aprilie, 2024

19 august, 2020

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență privind modificarea Legii 132/2017 privind asigurările RCA, pentru a respecta termenul dat de Comisia Europeană, care expiră la 24 septembrie.

De 3 ani, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a reglementat aplicarea legii de o manieră pe care Comisia Europeană o consideră că contravine legislației europene.

Modificări propuse de guvern lasă loc scumpirii polițelor. Cele mai importante schimbări relevate de nota de fundamentare a ordonanței sunt:

  • eliminarea obligației BAAR (Biroul Asigurătorilor Auto) de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat. Comisia Europeană consideră că „prin actualul mod de funcționare este îngrădită libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate și ofertate de către BAAR și nu de către asigurătorul RCA”.
  • abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă. Legea 132 impune un prag de de 25% din tariful rezultat.
  • abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă.
  • eliminarea obligației ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienților de majorare şi/sau corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă, condiții în care calculul va avea în vedere respectarea principiilor actuariale general acceptate.
  • punerea în acord a prevederilor din cuprinsul Legii nr. 132/2017 ce reglementează modul de distribuire a contractelor RCA cu prevederile Legii nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, acestea intrând în vigoare ulterior publicării legii RCA. Astfel, se reglementează la art.6 alin. (3), asumarea răspunderii pentru emiterea tuturor contractelor RCA indiferent de canalul de distribuție utilizat, fie direct sau prin intermediarii de asigurări sau de asigurări auxiliare, definiți conform Legii 236.

România este în procedură de infringement în această speță și riscă să fie chemată la Curtea Europeană de Justiție.

„Ca urmare a analizării răspunsului oficial primit din partea României cât și a proiectului de modificare a legislației naționale propus de către autoritățile române, Comisia Europeană a considerat că prevederile legislației naționale din România actuale cât și unele din cele propuse contravin prevederilor legislației europene condiții în care, în data de 25.07.2019 a transmis un Aviz motivat prin care a invitat România să adopte într-un termen de maximum două luni de la primire toate măsurile necesare pentru a se conforma prevederilor acestuia”, spune nota de fundamentare.

În Parlament se mai află un proiect de lege de modificare a regimului RCA, menit să oprească procedura de infringement.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: