miercuri

1 mai, 2024

22 iulie, 2021

pensionari angajatiPersoanele care vor continua să muncească după împlinirea vârstei standard de pensionare vor beneficia de punctaje lunare majorate cu 50% la calcularea pensiei pentru această perioadă suplimentară de muncă. Prevederea apare într-un proiect de OUG de modificare a Legii pensiilor aflat la avizare la Consiliul Economic şi Social (CES), dar care nu a fost pus în dezbatere publică.

Măsura a fost elaborată pentru stimularea rămânerii în activitate a persoanelor care au atins vârsta standard de pensionare și face parte din setul de reglementări în domeniul pensiilor asumate în cadrul reformelor enumerate în PNRR pentru a reduce presiunea supra sistemului public de pensii.

„Stimularea continuării vieții active și creșterea voluntară a vârstei de pensionare și asigurând sustenabilitatea fiscală a Pilonului II printr-o creștere a contribuțiilor în linie cu prevederile Strategiei Fiscal-Bugetare”, se menționează în capitolul dedicat reformării sistemului de pensii.

Ce prevede proiectul de OUG aflat la CES:

  • Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare (…), punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 50%. (În prezent, cei care decid să lucreze după împlinirea vârstei standard de pensionare beneficiază de majorarea punctajului lunar realizat în perioada respectivă, doar că valoarea majorării este de doar 0,5%).
  • Avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite, al căror termen de valabilitate era data de 31 decembrie 2018, să se mențină până la data de 1 septembrie 2023, dată până la care angajatorii au obligația de a normaliza condițiile de muncă. Perioada cuprinsă între 31 decembrie 2018 și 1 septembrie 2023 constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite de muncă pentru care angajatorii datorează contribuția de 4%.
  • Va fi permis cumulul pensiei anticipate sau anticipate parțiale cu venituri realizate din activități profesionale desfășurate în mediul privat, În prezent, persoanele care au pensie anticipată parţială sau pensie anticipată pot cumula veniturile din pensie cu venituri obținute din activităţi independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, dar și din activităţi dependente, indiferent de nivelul acestora, cu excepţia: veniturilor obținute în baza unui contract individual de muncă; veniturilor obținute în baza unui raport de serviciu (funcționar public); veniturilor obținute de persoane care desfășoară activități în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti.
  • Vor beneficia de reducerea vârstelor standard de pensionare şi a stagiilor de cotizare toţi oamenii care au realizat stagiu de cotizare în condiţii de handicap, indiferent de momentul dobândirii calităţii de asigurat.

Mențiuni din PNRR privind pensiile:

  • Va fi elaborată o nouă lege a pensiilor, cu o nouă formulă de calculare a acestor venituri.
  • Contribuțiile la Pilonul II (în prezent 3,75%) vor crește în linie cu prevederile Strategiei FiscalBugetare pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii. Se asigură astfel recomandarea specifică de țară privind sustenabilitatea Pilonului II de pensii.
  • Eliminarea indicelui de corecție.
  • Modificarea prevederilor privind pensionarea anticipată.
  • Recalcularea tuturor pensiilor până în 2022.

Bogdan Hossu: Bonusul acordat celor care muncesc peste vârsta standard este discriminatoriu


Liderul Federațiai cartel Alfa, atrage atenția că măsura stimulării rămânerii în activitate este una profund discriminatorie și va fi declarată neconstituțională atunci când va fi contestată la CCR.

Pentru pensionare, o persoană trebuie să îndeplinească două condiții:

  • vârsta standard de pensionare (65 de ani, în cazul bărbaților)
  • un stagiu de cotizare de 35 de ani la fondul de public de pensii

OUG acordă 50% în plus pentru calcularea punctajului de pensie celor care lucrează peste 65 de ani, dar nu face nicio referire la stagiul de cotizare. De aceea, a explicat pentru cursdeguvernare.ro președintele cartel Alfa, Bogdan Hossu (foto), se poate ajunge în următoarea situație bizară: două persoane care au cotizat același număr de ani la fondul de pensii, aceeași sumă, pot avea pensii diferite.

Explicația:

  • până la vârsta de 65 de ani, o persoană poate avea 40 de ani de muncă și contribuții. Se pensionează cu pensia calculată în sistemul obișnuit
  • o altă persoană a contribuit 35 de ani, ajunge la 65 de ani și decide să continue încă cinci ani să muncească. În final, cu 40 de ani de activitate, dintre care cinci sunt răsplătiți cu un bonus, va avea o pensie mai mare.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: