8 martie, 2018

Ministrul Justiției va fi cel care îi va desemna cei trei procurori români care vor concura pentru a reprezenta România în biroul procurorului european, conform unui proiect lansat joi în dezbatere publică.

Procurorul câștigător va fi ales de Consiliul Uniunii Europene.


Proiectul stabilește procedura națională de desemnare a candidaților pentru funcțiile de procuror european și procurori europeni delegați.

Parchetul European își va începe activitatea la 20 noiembrie 2020, până atunci fiecare țară care a acceptat să facă parte din această instituție (20 din 28) urmând să-și desemneze procurorii europeni (câte unul pentru fiecare stat) și procurorii europeni delegați.

Parchetul European, cu sediul în Luxemburg, va ancheta, urmări penal și trimite în instanță autorii infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene (precum Dosarul Tel Drum în care este anchetat și Liviu Dragnea). Cercetările vor fi efectuate de către procurorii europeni delegati (PED) de la nivelul național.

Procedura pentru numirea procurorilor europeni delegați:

  • fiecare țară desemnează cel puțin doi procurori europeni delegați, care sunt numiți de Colegiul EPPO, la propunerea procurorului-șef european
  • procurorii europeni delegați sunt numiți pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reînnoit

Procurorii europeni delegați nu vor fi numai magistrați naționali, cum este cazul membrilor naționali la Eurojust, ci vor fi și consultanți speciali ai EPPO.


Numărul procurorilor delegați dintr-o țară, precum și modul de organizare a acestora este aprobat de procurorul-șef european.

Procedura pentru procurorul european ce va reprezenta o țară la sediul central, din Luxemburg:

  • fiecare stat membru desemnează trei candidați
  • numirea unuia dintre aceștia se face de către Consiliul Uniunii Europene, cu majoritate simplă, după primirea avizului motivat al unui juriu de selecție
  • mandatul este de șase ani și nu poate fi reînnoit, ci doar extins, de Consiliu, cu maximum trei ani

Procedura națională de desemnare a procurorului european 

  • pot candida procurori sau judecători cu minimum 15 ani vechime și care dispun de experiență relevantă în ceea ce privește sistemul juridic românesc, urmărirea sau judecarea infracțiunilor financiare și cooperarea judiciară internațională în materie penală
  • ei sunt selectați în urma unui interviu în fața unei comisii de selecție prezidată de ministrul justiției (care are cei mai mulți reprezentanți în această comisie)
  • ministrul Justiției desemnează trei candidați

Din comisie fac parte:

  • un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de Plenul acestuia;
  • un reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, desemnat de procurorul general al acestui parchet;
  • un specialist în domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală, desemnat de ministrul justiției;
  • un specialist în resurse umane, desemnat de ministrul justiției.

Nu se spune nimic despre eventuala metodologie de concurs, dar se precizează că procurorul european va avea pașaport diplomatic.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: