miercuri

29 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 august, 2013

Prim-ministrul va fi cel care numește în funcție șeful Departamentului de informaţii pentru apărare, structură care va înlocui actuala Direcție generală de informații a apărării (DGIA), potrivit unui proiect de lege inițiat de Ministerul Apărării Naționale.

Astfel, premierul Ponta va prelua de la ministrul Apărării, Mircea Dușa, puterea de a numi și a schimba din funcție șeful serviciului de informații al Armatei.

Legea 346/2006 prevede, la art. 13, alin (3) că directorul general al DGIA ”este numit de către ministrul apărării, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării”.


Proiectul de modificare a legii 346/2006, inițiat de MApN, prevede, la art. 11, că ”șeful Departamentului de informaţii pentru apărare este numit de către primul-ministru, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”.

Proiectul menține prevederea potrivit căreia șeful structurii de informații are rang de secretar de stat și trebuie să fie neapărat cadru militar în activitate.

În prezent, la conducerea DGIA este gen. mr. Marian Hăpău, numit în februarie 2013, prin ordin al ministrului Mircea Dușa. Hăpău l-a înlocuit pe gen.lt. Ilie Botoș, care a fost adus de premierul Victor Ponta în funcția de secretar de stat în Cancelaria Primului-ministru.

Tot premierul Ponta este cel care, în prezent, numește și demite directorul serviciului de informații al Ministerului de Interne, Departamentul de Informații și Protecție Internă.


De asemenea, textul legislativ propus de MApN schimbă denumirea Statelor Majore ale celor trei categorii de forțe în ”comandamente”. Prin urmare, Armata va avea Comandamentul Forțelor Terestre, cel al Forțelor Navale și cel al Forțelor Aeriene.

Proiectul de lege urmează să fie supus aprobării Guvernului, după care va merge la Parlament.

(Descarcă de AICI proiectul de lege initiat de MApN)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: