joi

25 aprilie, 2024

24 mai, 2013

Guvernul ar urma să reducă de la 0,04% pe zi la 0,02% pe zi penalizările la plata impozitelor și să le perceapă eșalonat pe tot anul, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Finanțelor. Reglementarea mai prevede ca firmele care desfășoară proiecte pe fonduri europene și nu și-au primit la timp rambursările de la stat să beneficieze de amânări la plata impozitelor, pe perioada în care își așteaptă banii de la autorități.

Ce schimbări aduce proiectul de OUG la plata penalităților

În prezent, pentru neachitarea la termenul de scadenţă a obligaţiilor de plată se datorează, după acest termen, dobânzi şi penalităţi de întârziere de 0,04% pe zi (14,6% pe an).

Penalitățile se calculează pe fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.


Nivelul penalităţii de întârziere este de 5% dacă nu plătește în termen de 30 de zile și de 15%, în situaţia în care contribuabilul nu achită obligațiile în termen de 90 de zile.

Ministerul Finanțelor susține, însă, că actualul sistem încurajează plata voluntară doar în termenul de 90 de zile în care penalitățile nu s eplătesc sau se plătesc la un nivel mai mic.

Astfel, MFP propune înlocuirea penalităţii fixe de 5% sau 15% cu o penalitate de 0,02% pe zi de întârziere, ceea ce însemană 7,3% pe an.

”Actualul sistem (penalitatea de întârziere de 5% sau 15%) încurajează plata voluntară până la împlinirea termenului de 90 de zile de la scadenţă, astfel că, după acest termen, contribuabilii nu mai sunt încurajaţi să achite impozitele şi taxele deoarece penalitatea de întârziere este aceeaşi (15%). Or sistemul propus diferenţiează cuantumul penalităţii de întârziere în funcţie de zilele de întârziere”, se arată în nota de fundamentare la proiect.


În plus, sistemul propus de MFP prevede că penalităţile de întârziere constituie o sancţiune pentru neplata la scadenţă, calculată ca un procent la nivelul sumei neplătite, astfel încât aceasta să crească în raport cu valoarea sumei neplătite şi cu perioada de întârziere.

(Descarcă de AICI proiectul de OUG si Nota de fundamentare)

Facilitățile pentru beneficiarii de fonduri europene

În privința firmelor care derulează proiecte pe fonduri europene și care își primesc rambursările de la stat cu întârziere, acestea vor beneficia de amânări la plata impozitelor către Fisc pe perioada în care autoritățile nu le dau banii pe proiecte.

Astfel, proiectul se referă la contribuabilii care au de încasat ”sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţi cu competenţe în gestionarea fondurilor europene în baza contractelor de finanţare încheiate cu acestea”.

”S-a reglementat o nouă facilitate la plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, respectiv amânarea la plată a acestor obligaţii fiscale administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sau transmise spre recuperare acestei instituţii, în situaţia în care contribuabilii au de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor europene în baza contractelor de finanţare încheiate cu acestea”, se arată în nota de fundamentare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: