vineri

21 iunie, 2024

6 octombrie, 2015

preturi legume fructeSenatul a adoptat, marţi, un proiect de lege care i-ar putea obliga pe comercianţi ca 51% din oferta de carne, legume şi fructe de la raft să provină, pe fiecare categorie, din producţia românească.

Dacă legea va fi adoptată şi de Camera Deputaţilor, cei care nu vor respecta limitarea impusă asupra produselor de import riscă amenzi cuprinse între 25.000 şi 50.000 de lei.

„Comercianţii persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca, pentru categoriile: carne, legume şi fructe, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene”, se arată în proiectul care a trecut marţi de Senat.


Politica Agricolă Comună defineşte acest lanţ alimentar scurt drep un „lanţ de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi de dezvoltare economică locală, precum şi relaţii geografice şi sociale strânse între producători şi consumatori”.

Pentru lunile de vară, proiectul de lege prevede un procent mai scăzut al produselor româneşti din stocul magazinelor. Astfel, în perioada decembrie-februarie, carnea, legumele şi fructele din import ar putea să reprezinte cel mult 70% din ofertă.

„Astfel, se va stimula producţia, se vor putea crea locuri de muncă, vor creşte încasările la buget şi cetăţeanul va şti că va găsi tot timpul în hipermarket, de exemplu, un măr românesc şi nu doar unele aduse din import”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: