miercuri

21 februarie, 2024

27 ianuarie, 2017

Guvernul discută în ședința sa de vineri un memorandum protrivit căruia urmează să-și mandateze reprezentanții să voteze, în adunările acționarilor companiilor controlate de stat, creșterea de la 50% la 90% a cotei de repartizare a profitului net pe 2016 sub formă de dividende. Regiile autonome se ar urma să se supună unei  prevederi similare prin vărsăminte la bugetul de stat.

În prezent, companiile de stat sunt obligate prin lege să distribuie cel puţin 50% din profitul pe care îl obţin sub formă de dividende.

Memorandumul aflat pe agenda ședinței de joi a guvernului discută și „măsurile ce se impun” în vederea creșterii cotei de repartiție a profitului.


Companiile de stat au distribuit anul trecut dividende de circa patru miliarde de lei din profiturile pe 2015, din care peste 2,2 miliarde de lei au intrat în bugetul statului, ca dividende.

Romgaz (simbol bursier SNG), la care statul român deţine 70% din capital, a distribuit anul trecut dividende de un miliard de lei din profitul pe 2015, în care scop a suplimentat profitul net de distribuit cu sume din rezerve.

La 30 septembrie 2016, SNG a raportat un profit net de 159 milioane de euro ( la cursul mediu pe trei trimestre), obţinut dintr-o cifră de 535 milioane de euro.

Transelectrica ( TEL), la care statul român deţine 58% din capital, a dat anul trecut dividende de 194 mil. lei, reprezentând 53% din profitul net pe 2015.


Alte companii importante controlate de stat sunt Transgaz (58,5% acţiuni deţinute de Ministerul Economiei), Nuclearelectrica (82,5% – Ministerul Energiei), Conpet (58,7% – Ministerul Energie), și companii nelistate la bursă ,precum Salrom și companiile de administrare a porturilor și aeroporturilor.

Hidroelectricacompanie controlată integral de stat, ar putea raporta un profit brut pe 2016 de 1,3 miliarde lei, cel mai bun rezultat din istoria companiei abia ieșite din insolvență.

Măsura majorării cotei de profit prin dividende vărsate la buget de către companiile de stat a fost avută în vedere și de Guvernul Cioloș, cu majorarea cotei respective de la 50% la 75% pentru profitul pe 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: