vineri

19 aprilie, 2024

4 februarie, 2014

Anunțul făcut de guvern privind intenția de-a ajuta populația cu credite să-și înjumătățească în următorii doi ani ratele la bănci a creat nedumerire în piață. În timp ce băncile tac, așteptând informații suplimentare și detalii privind schema de funcționare, analiștii privesc în ansamblu.

(Citiți și: ”Guvernul anunţă un experiment de 1 miliard de euro pentru stimularea consumului: Statul subvenţionează 2 ani restructurarea creditelor populaţiei”)

cursdeguvernare.ro a cerut aprecieri asupra programului guvernamental de la Ionuț Dumitru – președintele Consiliului Fiscal, și de la Aurelian Dochia, fost director al BRD.

Ionuț Dumitru: ”Riscul cel mai mare, hazardul moral”

Din cele peste 900.000 de credite, facilitatea se va acorda doar acolo sunt de acord și clientul și banca.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, spune că nu-i este foarte clar care ar fi motivația pentru care o bancă ar restructura un credit performant (creditul devine neperformant, conform definiției, dacă întârzierile sunt de peste 90 de zile).

Pe de altă parte, este de părere șeful Consiliului Fiscal: ”Nu văd stimulul foarte puternic pentru clienți. Mi-e greu să cred că sunt foarte mulți clienți care au supraviețuit crizei și vor dori această restructurare”, spune Ionuț Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal nu crede că va exista un impact semnificativ asupra consumului, în pofida faptului că aceasta este principala explicație oferită de inițiatorii măsurii.

Cert este un singur lucru, spune Ionuț Dumitru: ”Riscul cel mai mare al acestei măsuri îl reprezintă hazardul moral. Se încurajează comportamentul de neplată chiar și la cei care nu au datorii”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro președintele Consiliului.

Aurelian Dochia: “Nu cred în eficiența acestei măsuri. Creșterea consumului vine din creșterea economiei

Nu poţi creea o soluţie de consum prin artificii de acest gen. Singura modalitate de creştere a consumului este creşterea economiei. Această iniţiativă nu se înscrie în categoria celor care creează resurse pentru a genera consum spune Aurelian Dochia, consultant financiar și fost director al BRD.

Un asemenea program poate avea efecte nedorite în rândul populaţiei – o anumită categorie este favorizată, iar alţii se pot întreba de ce? De ce doar pentru unii, de ce nu pentru toţi?


E clar că nu toţi cei care au credite şi-ar dori un asemenea ajutor, dar sunt destui cei care fac eforturi foarte mari să nu fie înregistraţi cu întârzieri, cu restanţe la credite.

Sunt multe persoane cu comportament onest faţă de bancă în ciuda situaţiei economice grele. Ei bine, aceştia se pot simţi defavorizaţi. La nivel psihologic, cred că se încurajează comportamentul de a nu plăti.

În plus, nu cred că impactul va fi mare pentru cei care ar putea apela la program. Nu cred că persoanele care au dificultăţi financiare sunt salvate în acest fel.

Simplificând, e vorba de doi actori- un creditor şi un debitor, iar banii se vor muta dintr-un buzunar în altul. Presupusa facilitate creată unuia dintre actori, aduce un minus celuilalt.


Din punctual meu de vedere, nu văd de ce băncile ar avea interes să intre în acest program. Dacă le vor fi oferite stimulente, facilităţi sau compensaţii, atunci băncile s-ar putea să accepte.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: