marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 aprilie, 2012

România îşi menţine angajamentul de adoptare a monedei euro în anul 2015 şi intrarea în Mecanismul European al Ratelor de Schimb (ERM) II, în perioada 2013-2014, şi îşi propune reducerea deficitului structural sub 0,7% din Produsul Intern Brut până în anul 2014, potrivit Programului de convergenţă 2012, aprobat, miercuri, de Guvern, printr-un memorandum.

„Principalul obiectiv este reducerea deficitului structural sub 0,7% din PIB până în 2014. În acest fel, se poate ilustra capacitatea României de a se încadra începând din anul 2013 în obiectivul bugetar pe termen mediu, ceea ce corespunde prevederilor Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare. Se încearcă atenuarea ciclicităţii economiei, reducerea presiunilor inflaţioniste şi limitarea deficitelor externe. De asemenea, se menţine angajamentul de adoptare a monedei euro în 2015 prin intrarea în mecanismul ERM II în 2013-2014”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, citat de Agerpres.

Pe termen mediu, 2013-2015, cadrul macroeconomic prognozat se bazează pe creşteri ale PIB între 3,1 şi 3,9%, cu circa un punct peste potenţial, având în vedere contribuţia pozitivă adusă de investiţii şi mai ales a atragerii de fonduri europene.


„Cererea internă va reprezenta principalul motor al creşterii economice pentru anul 2012. Îmbunătăţirea ocupării şi o inflaţie mai redusă vor susţine creşterea veniturilor şi vor contribui la revigorarea consumului privat”, a detaliat Suciu, din Programul de convergenţă.

De asemenea, pentru 2012 inflaţia este de aşteptat să se menţină la un nivel redus, la sfârşitul anului, urmând să ajungă la 3,5%, în intervalul ţintit de Banca Naţională.

În privinţa finanţelor publice, pe termen mediu, obiectivul specific al politicilor bugetare este ajustarea în continuare a deficitului bugetar, ţintele planificate fiind 2,3% din PIB în 2012, 1,5% în 2013, 1,2% în 2014, 0,9,% în 2015, conform metodologiei ESA.

Conform documentului adoptat de Guvern, se prevede îmbunătăţirea politicilor în domeniul investiţiilor, continuarea politicii de reducere şi de prevenire a apariţiei arieratelor, îmbunătăţirea guvernanţei corporatiste.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Actualul Executiv subliniază că ţintele şi angajamentele acestui Program de convergenţă sunt obligatorii şi pentru viitoarele guverne.

„E un document programatic pe care se va baza de acum încolo construcţia bugetară indiferent de Guvern, ţinând cont de constrângerile şi tratatele semnate şi asumate de România”, a spus Dan Suciu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: