miercuri

24 aprilie, 2024

24 martie, 2020

Șocurile provocate economiilor de criza coronavirus au consacrat așteptările privind instalarea recesiunii globale şi, în particular în economiile europene emergente, dar au și pus mari probleme de precizie a estimării dimensiunii pierderilor de produs intern brut (PIB).

Încă înainte de pandemie, analiștii se temeau de recesiune, dar acum dificultăţile de estimare a scăderii economiilor i-au făcut, de pildă, pe cei de la Capital Economics să-şi rezume prognozele doar la primul trimestru din acest an.


Astfel, toate economiile emergente din Europa sunt pe cale să înregistreze scăderi ale PIB în primul trimestru din 2020 faţă de T1 /2019, cea mai mare cea a Cehiei, de – 4%, iar cea mai mică – a Lituaniei, cu -0,8%.

Pentru România este estimată o contracție de 1,5% a PIB în T1 / 2020, față de aceeași perioadă din anul trecut. 

 capital Economics remarcă mai ales sectoarele cele mai vulnerabile la criza coronavirus, dintre care se remarcă cel turistic, România fiind considerată cea mai expusă din regiune la acest capitol.


Banca Națională a Poloniei vedea încă, săptămâna trecută o creștere a economiei țării cu cel puțin 1,6 – 1,7 în 2020.

Ministrul maghiar de Finanţe, Mihaly Varga, considera că doar în cel mai pesimist scenariu, economia ţării sale ar putea intra în recesiune, potrivit bne intelinews.

Băncile din România ezită încă să emită prognoze privind recesiunea și au rămas la corecțiile în jos ale ritmului de creștere estimat anterior, cu două excepții:

  • BRD, care vede o scădere a PIB nu mai mică de 7% în cel mai pesimist scenariu și de -0,5% în scenariul optimis, și a
  • ING, care se oprește la o scădere de -0,9%.

(Citiți și: „Prognozele de creștere și deficit, date peste cap de Covid-19 – unii analiști prevăd recesiune”)

Ritmul trimestrial al scăderii economice din Europa emergentă ar putea ajunge la 10% în T2 / 2020 faţă de perioada anterioară, potrivit analiştilor capital Economics.

Recesiune pentru marile economii

Pandemia de coronavirusul Covid-19 va provoca o recesiune globală în 2020, chiar mai rea decât cea din criza financiară din 2008-2009, a avertizat şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), după alte prognoze negative.

Astfel, IHS Markit a estimat o creștere globală de 0,7%, ceea ce se traduce cu recesiune, potrivit standardelor sale, în care o creștere sub 2% înseamnă de fapt scădere economică, potrivit CNBC.

Scenariul de bază al Morgan Stanley este recesiunea, conform unor prognoze în care economia SUA ar putea crește, totuși, cu doar 0,3% în Trimestrul 2 și cu 0,2% în celelalte două.

Oxford Economics estimează o recesiune de 3% în Italia, dar acolo mai gravă ar putea deveni criza sistemului bancar Potrivit New York Times.

Guvernul Franței se așteaptă la o scădere economică de 1%, potrivit France24, iar pentru Germania ING estimează un minus 1,5%

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: