joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 martie, 2020

Impactul coronavirus asupra economiei locale va fi unul semnificativ, însă dificil de anticipat. Analiștii marilor bănci au revizuit prognozele, însă acestea sunt extrem de variate.

Raiffeisen Bank anticipează o contracție economică de 2,5% din PIB în 2020.

Analiștii ERSTE (BCR) au revizuit creșterea economică a României la 1,8% din PIB pentru acest an, cu 1,7 puncte procentuale din PIB mai puțin față de prognoza anterioară, pe fondul șocului creat de pandemia Covid-19. În acest context, ei anticipează adâncirea deficitului bugetar la 6% din PIB în acest an.


”Spre deosebire de majoritatea statelor UE, România are un spațiu fiscal foarte limitat pentru a acomoda șocurile externe”, avertizează ei.

Deficitul de cont curent ar urma să fie de 4,2% din PIB în 2020. În plus, analiștii ERSTE atrag atenția că există presiuni și în privința costurilor de împrumut.

”România pare cel mai vulnerabil stat (din regiunea Europa Centrală și de Est, n.r.), dobânzile obligațiunilor cu o maturitate de zece ani ajungând recent la 6%. Situația fiscală era extrem de imprevizibilă și înaintea izbucnirii crizei coronavirus”, punctează ei.

BRD: Scădere de 7% a PIB

Produsul Intern Brut al României s-ar putea contracta cu 7% în acest an, reiese din cel mai pesimist scenariu al experților BRD.


În scenariul de bază, scăderea ar putea fi 3,9% din PIB, cea mai optimistă variantă fiind o contracție de 0,5% din PIB.

ING a revizuit prognoza de creștere la -0,9% din PIB.

”Cu excepția creșterii temporare a activității din comerțul cu amănuntul, datorită factorului de teamă (și aici va fi interesant de văzut cât vor compensa creșterile vânzărilor de alimente declinul vânzărilor nealimentare), nu anticipăm vești bune în următoarele luni”, notează analiștii băncii olandeze.

Deficitul bugetar va depăși 5% din PIB chiar și în scenariul în care majorarea cu 40% a pensiilor din toamnă va fi amânată, mai estimează ei.

”Combinația încetinirii ritmului de creștere economică, a scăderii veniturilor și a unor cheltuieli mai mari (cel mult constante) va face, în opinia noastră, ca deficitul bugetar să depășească pragul de 5% din PIB, chiar și în scenariul în care majorarea cu 40% a pensiilor va fi amânată – scenariul nostru de bază în acest moment”, se arată într-o analiză transmisă investitorilor.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: