Prognoză OECD: PIB-ul României va crește cu 6% în acest an
duminică

24 octombrie, 2021

Prognoză OECD: PIB-ul României va crește cu 6% în acest an

14 iunie, 2021

Economia României ar urma să înregistreze un avans de 6% din PIB în acest an, respectiv 4,6% din PIB în 2022, reiese din cea mai recentă prognoză a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Experții internaționali estimează o revenire a consumului privat pe măsură ce campania de vaccinează progresează, iar restricțiile sunt ridicate treptat. Drept consecință, rata de economisire va scădea, iar importurile vor prinde avânt.

”Politica fiscală ar trebui să rămână relaxată până ce revenirea va începe să prindă contur. Eforturile de creștere a veniturilor bugetare, în special prin îmbunătățirea colectării, ar trebui să fie întărite”, se arată în raport.


prognoza oecd

Economiștii OECD punctează că deficitul bugetar al României se va menține peste cel al altor state din Europa Centrală și de Est, precum și că datoria publica va consemna un avans semnificativ, ajungând la 55% din PIB în 2022, cu 20 de puncte procentuale peste nivelul de dinaintea crizei generate de pandemia de COVID-19.

”O deteriorare a încrederii investitorilor în economiile emergente ar putea duce la retrogradarea rating-ului suveran al României și la o creștere a costurilor de finanțare. Pe de altă parte, o absorbție peste așteptări a fondurilor europene ar sprijini creșterea investițiilor și ar ajuta la implementarea reformelor necesare pentru o revenire sustenabile”, se arată în documentul citat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La nivel global, experții OECD anticipează o creștere a PIB-ului de 5,8% în acest an, respectiv 4,4% în 2022.


Economia mondială a revenit la nivelul de activitate de dinainte de pandemie, însă PIB-ul nu va atinge cotele anticipate anterior pandemiei până la finele anului viitor.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr