duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 iulie, 2021

prognoză erstePachetele de stimulare economică din cadrul Fondului de redresare al UE ar urma să aducă un impuls suplimentar la PIB-ul României de 2,9% până în 2026, cel mai consistent din Europa Centrală și de Est, reiese din cea mai recentă prognoză Erste Group.

Grupul austriac a publicat vineri noi prognoze privind evoluția economiilor din regiune, acestea urmând să înregistreze avansuri între 3,7% și 6,9% în 2021, peste media UE, de 4,4%. În acest clasament, România se poziționează pe locul doi (creștere de 6,7% din PIB în acest an), după Ungaria.

”Cu toate că infecțiile cu COVID-19 sunt din nou în creștere din cauza variantei Delta, ratele mai mari de vaccinare oferă motive de optimism în ceea ce privește continuarea redresării economice. Economiile europene cresc din nou, iar fondul de redresare al UE alimentează și mai mult prognozele pozitive”, susțin specialiștii Erste.


Economiile ECE s-au dovedit rezistente la impactul restricțiilor și în primul trimestru al anului 2021. Deși măsurile de carantină au afectat considerabil serviciile și comerțul, sectorul producției – care în mod tradițional joacă un rol cheie în regiune – a fost per ansamblu mult mai puțin afectat. Încrederea se reflectă, de asemenea, și în evoluția piețelor bursiere: în prima jumătate a anului, capitalizarea de piață a principalilor indici ECE a crescut cu 17,6% ca medie ponderată.

”Economiile din Europa Centrală și de Est au performat bine în timpul crizei. Indicatorii arată clar acum o redresare economică mai dinamică chiar în estul Uniunii Europene decât în Europa de Vest. Sunt convins că Fondul de redresare al UE va oferi un impuls suplimentar creșterii economice în următorii ani. Desigur, rămâne de văzut cum va evolua pandemia”, spune Bernd Spalt, CEO al Erste Group.

Impulsul de la UE

Prognoza Erste este că pachetele de stimulare economică din cadrul Fondului de redresare al UE ar putea oferi un impuls suplimentar procesului actual de revenire economică, stimulând considerabil creșterea economică, mai cu seamă începând cu 2022. Aceste pachete implică fonduri pentru țările ECE reprezentând între 3,3% (Republica Cehă) și 13,4% (România) din nivelul PIB al respectivelor țări la nivelul anului 2020.

Așteptările clare în ceea ce privește creșterea depind de utilizarea acestor fonduri: estimările actuale sugerează că granturile pe care Fondul de redresare al UE le va furniza economiilor din ECE pot da un impuls suplimentar PIB-ului acestora în 2026 între 1,2% (Republica Cehă) și 2,9% (România).


Deoarece statele membre ale UE pun în aplicare planurile Fondului de redresare al UE în același timp, ”efectele de propagare” transfrontaliere asigură o contribuție suplimentară la efectul pozitiv pe care fondurile le au per total asupra nivelurilor PIB-ului sau pot reprezenta chiar o parte semnificativă a acestui efect.

Reformele structurale, motive suplimentare de optimism

Aceste prognoze nu iau încă în calcul contribuțiile pozitive suplimentare la performanța economică pe termen lung pe care le pot avea reformele structurale potențiale, în special în domeniile sustenabilității și digitalizării, se arată în prognoza Erste.

O parte din resursele Fondului de redresare al UE sunt direct legate de condiții și rezultate de referință privind aceste domenii.

În următorii ani se va înregistra per ansamblu o creștere a investițiilor în digitalizare și sustenabilitate, cred ei.

Prin urmare, e de așteptat ca volumele mari de finanțare alocate acestor două domenii să fie intens solicitate, atrăgând și investiții private suplimentare și cofinanțare la nivel corporativ.

”În plus, reformele structurale creează premise pentru creșterea competitivității și productivității, oferind economiilor din regiune șansa de a genera mai multă valoare adăugată”, concluzionează ei.

Prognoză Erste: Creșterea creditării și a profiturilor

Perspectivele pozitive privind evoluția contextului macroeconomic din regiune oferă Erste Group motive de optimism. Prognoza Erste arată că grupul bancar se așteaptă ca la nivelul întregului an costurile de risc să nu depășească 30 de puncte de bază, creditarea netă sa inregistreze o creștere de o singură cifră în zona de mijloc a intervalului, iar venitul operațional să crească în continuare.

În pofida ratelor negative ale dobânzii din zona euro, banca se așteaptă la o ușoară creștere a venitului net din dobânzi, precum și la o creștere de o singură cifră în zona superioară a intervalului în cazul celei de-a doua componente importante a veniturilor, venitul net din taxe și comisioane. O influență pozitivă ar trebui să aibă în continuare administrarea de active, serviciile de brokeraj pe piața de capital, brokerajul de asigurări și redresarea activității de plăți.

„Redresarea economică în regiunea noastră și soliditatea modelului nostru de afaceri mă fac încrezător că vom putea obține un profit net la nivelul întregului an 2021 semnificativ mai ridicat decât cel din 2020”, a declarat Bernd Spalt, CEO al Erste Group.

O continuare sau o înăsprire a măsurilor guvernamentale menite să diminueze impactul pandemiei de Covid-19, precum și potențialele riscuri politice, de reglementare și economice, care nu pot fi cuantificate în prezent, ar putea face mai dificilă atingerea acestui obiectiv.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: