duminică

21 aprilie, 2024

20 octombrie, 2022

Creșterea emisiilor globale de bioxid de carbon, rezultate de pe urma arderii de combustibili fosili, este pe cale să se diminueze la mai puţin de 1% în acest an, pe măsură ce expansiunea energiei regenerabile şi a vehiculelor electrice a depășit creșterea cererii de cărbune, potrivit Agenţiei Internaţională a Energiei (IEA).

Emisiile globale de CO2 ar urma să aibă o creştere de aproape 300 de milioane de tone în acest an, până la 33,8 miliarde de tone, un avans cu mult mai mic faţă de cel de aproape două miliarde de tone înregistrat în 2021, potrivit unui raport IEA citat de Reuters.

Factorii de creștere sunt producția de electricitate şi sectorului aviației, pe măsură ce călătoriile cu avionul şi-au revenit de la nivelul minim înregistrat în pandemie.


Cu toate că folosirea cărbunelui, în condițiile crizei gazelor rusești, ar fi putut determina emisii mai mari, poate de un miliard de tone, avansul energiilor regenerabile şi al vehiculelor electrice a ținut sub control creşterea emisiilor de CO2.

Regenerabilele au suplinit mare parte din gazele rusești lipsă

„Vestea bună este că energia fotovoltaică şi cea eoliană acoperă o mare parte din decalaj, iar creşterea consumului de cărbune pare a fi una relativ mică şi temporară”, a declarant Fatih Birol, directorul executive al IEA.

Raportul IEA spune că energia fotovoltaică şi cea eoliană au condus la o creștere a producției de energie regenerabilă cu peste 700 teraWaţi-oră (Twh, miliarde kWh)) în acest an.

Este cea mai mare creştere anuală  înregistrată vreodată. Fără această creştere a capacităţilor regenerabile, emisiile globale de CO2 ar fi fost cu 600 de milioane de tone mai mari în acest an.


Și producţia globală de energie hidro este mai mare comparativ cu cea de anul trecut, în ciuda secetei din mai multe regiuni. Și va contribui cu peste o cincime la creşterea producţiei de energie din surse regenerabile.

Emisiile totale de CO2 ale UE ar urma să scadă în acesta an, în pofida faptului că emisiile rezultate din arderea de cărbune vor fi mai mari.

Creşterea utilizării de cărbune în UE ar urma să fie doar temporară, iar noile proiecte regenerabile care vor fi conectate la rețea anul viitor vor majora capacităţile de producţie regenerabile cu aproximativ 50 de gigawaţi (milioane kWh).

În China emisiile vor stagna, ca urmare a încetinirii creșterii economice.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: