miercuri

17 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 august, 2012

Potrivit datelor pe 2011 (adică finale și definitive) ale OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), organizație ce grupează economiile cele mai dezvoltate din lume, productivitatea muncii în zona euro era de 84,4% din nivelul de referință dat de economia SUA.

Singura țară care îi depășea pe nord-americani era Irlanda, cu peste zece procente în plus ( Luxemburg e un caz special).

Foarte aproape de productivitatea SUA se aflau Belgia și Olanda.


Datele prezentate de OECD arată că Irlanda obține un PIB cu aproximativ 10% mai mare decât al României, deși are o forță de muncă de doar 1,8 milioane persoane, de trei mai mică decât a României.

Ungaria și Polonia se află puțin sub pragul de 45%, Cehia a trecut de 50% iar Slovacia, țară cu un produs intern brut comparabil cu al României ( dar cu o forță de muncă sub jumătate din a noastră ) se apropie de 55% a depășit Portugalia și foarte probabil, va trece și înaintea Greciei. Pe alt palier de PIB, pragul de 80% productivitate din cea americană este trecut de toate țările nordice și Austria.

Interesant este că, dintre cele trei economii relativ mari situate imediat sub limita de 80%, Spania stă cel mai bine. Ea devansează Marea Britanie și Italia, fiind penalizată, de fapt, la nivelul rezultatelor de ansamblu ale economiei de gradul scăzut de ocupare a forței de muncă.

Forța economică a Germaniei și Franței se vede în nivelul de peste 90% din productivitatea orară americană. Ceea ce le diferențiază între ele este gradul semnificativ mai mare de ocupare a forței de muncă în Germania ( peste zece procente diferență). Ceea ce le diferențiază de americani este numărul de ore lucrate, mai mic cu aproximativ o cincime.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: