Cererea foarte scăzută afectează industria românească, datele publicate de INS arătând o contracție a producției industriale în T2 2023 de 2,8% față de trimestrul anterior și -5,5% față de perioada similară a anului trecut.
În luna iunie, producția industrială a rămas tot pe roșu, scăzând cu 2,1% față de mai și -5,5% față de iunie 2022. Per total an, industria, cel mai probabil va înregistra un nou declin.
Industria autovehiculelor a fost un punct luminos (+7,5% în termeni anuali), deoarece reducerea presiunilor lanțurilor de aprovizionare a permis companiilor să răspundă cererii anterioare din partea clienților. Însă alte sectoare de producție au înregistrat scăderi severe în termeni anuali în iunie.
Industria prelucrătoare orientată spre export a scăzut cu -3,6% lună/lună și -5,1% an/an în iunie, mineritul a avansat cu +1,6% l/l și +6,0% a/a, în timp ce energia a scăzut cu -0,9% l/l și -10,1 % a/a.
(Citiți și: ”Germania – în fața perspectivei de-a schimba structura industriei”)
”În perioada 1.I – 30.VI.2023, comparativ cu perioada 1.I – 30.VI.2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,8%, ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industriei prelucrătoare (-4,2%). Industria extractivă a crescut cu 2,9%”, arată datele INS.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele şase luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2022, a fost mai mică cu 5%, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,1%) şi industria prelucrătoare (-4,2%).
În luna iunie 2023, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 5,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria prelucrătoare (-6,6%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,1%) şi industria extractivă (-0,7%).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 2,1% faţă de luna precedentă, ca efect al scăderilor industriei prelucrătoare (-3,6%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,9%).
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,9%, din cauza scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,4%) şi industria prelucrătoare (-6%). Industria extractivă a crescut cu 6,3%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 5,5%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,1%) şi industriei prelucrătoare (-5,1%). Industria extractivă a crescut cu 6%.
***