duminică

7 iulie, 2024

12 aprilie, 2024

Producţia industrială a scăzut în primele două luni ale anului cu 1,8% ca serie brută şi cu 3,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate raportat la perioada similară din 2023, conform datelor publicate vineri de INS.

Ca serie brută, producţia industrială a crescut în februarie 2024, faţă de luna precedentă.

Datele INS:

  • În perioada 1 ianuarie – 29 februarie 2024, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2023, producţia industrială serie brută a coborât din cauza scăderilor în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,0%), industria extractivă (-2,4%) şi industria prelucrătoare (-1,6%).

  • Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a fost mai redusă cu 3,1%, ca efect al scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,1%), industria prelucrătoare (-3,1%) şi industria extractivă (-2,4%).

  • În februarie 2024, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă, atât ca serie brută (+10,8%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+2,7%).

  • Ca serie brută, producţia industrială a crescut în februarie 2024, faţă de luna precedentă, pe fondul creşterii industriei prelucrătoare (+15,0%) şi industriei extractive (+5,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 9,2%.

  • Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă ca efect al creşterilor înregistrate în industria extractivă (+8,4%) şi industria prelucrătoare (+3,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,8%.

  • Raportat la luna februarie 2023, producţia industrială a crescut în februarie 2024 cu 0,2% ca serie brută şi a scăzut cu 2,2% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

  • Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut ca urmare a majorărilor înregistrate de industria extractivă (+2,9%) şi industria prelucrătoare (+0,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,9%.

  • Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică în februarie 2024 cu 2,2% pe fondul scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,7%) şi industria prelucrătoare (-2,2%). Industria extractivă a crescut cu 2,5%, conform INS.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: