7 iulie, 2020

Creşterera producţiei industriale a Germaniei, principalul partener comercial al României, cu 7,8% în luna mai a fost sub aşteptările analiştilor, ridicând noi temeri cu privire la durata reluării activităţii economice la parametri de dinaintea crizei.

„Producţia industrială, excluzând construcţiile, a scăzut cu peste 30% în martie şi aprilie. În comparaţie cu aceste scăderi, revenirea din mai pare relativ slabă. Producţia industrială este cu peste 20% mai redusă decât în februarie. Producţia din industria automotive este cu 50% mai mică decât cea din februarie„, notează analiştii băncii olandeze ING.

Analiştii anticipau o creştere de circa 10% a producţiei industriale din mai.


„Perspectivele unei redresări cu turbulenţe a industriei, dincolo de o revenire iniţială în formă de V din primele luni, sunt susţinute atât de comenzile noi relativ puţine cât şi de incertitudinile cu privire la daunele permanente provocate de criză, fie că este vorba despre creşterea şomajului sau a insolvenţelor”, se mai arată în raportul citat.

Potrivit unui sondaj Ifo, peste 20% dintre companiile germane se tem că vor intra în insolvenţă

Cu toate acestea, în ciuda unui nivel relativ redus al producţiei industriale, activitatea economică generală pare să se „dezgheţe” mai rapid decât anticipau specialiştii, notează capital Economics.

„Datele publicate săptămâna trecută arată că vânzările au crescut în mai cu 4% peste nivelul de dinainte de criză”, punctează experţii capital Economics.

Germania, cel mai important partener comercial al României


Germania este de departe cel mai mare partener comercial al României. Cea mai mare economie din zona euro atrage în jur de 23% din totalul exporturilor românești şi peste 20% din importurile României provin de acolo.

Volumul schimburilor comerciale cu Germania este mai mult decât dublu față de cel al celui de-al doilea cel mai mare partener comercial al României, Italia, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Germania este totodată al doilea cel mai mare investitor străin din România, cu peste 10,6 miliarde de euro (14% dintr-un total de peste 75,8 miliarde de euro), potrivit celor mai refcente date publicate de Consiliul Investitorilor Străini (FIC). Statistica plasează Olanda pe primul loc, ceea ce înseamnă că nu doar ca urmare a capitalurilor olandeze, pentru că acolo sunt înregistrate multe companii străine (ex. Fostul Rompetrol Group, actualmente KazMunai Gaz International).

Tot după Olanda, Germania este și al doilea cel mai mare investitor străin direct în întreprinderi greenfield, cu peste 17% dintr-o valoare totală de aproape 44,8 miliarde de euro.

În plus, germanii controlează cele mai multe filiale ale multinaționalelor din România (16,9%).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: