marți

28 mai, 2024

28 octombrie, 2020

Producţia de vin a României a scăzut în acest an cu 7% comparativ cu anul trecut, până la 3,6 milioane de hectolitri, potrivit estimărilor preliminare publicate marţi de Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV).

„Ţări precum România (3,6 milioane hectolitri) şi Grecia (2 milioane hectolitri) au înregistrat o evoluţie negativă atât în raport cu 2019 (minus 7%, respectiv minus 2%) cât şi cu media din ultimii cinci ani (minus 12%, respectiv minus 17%)”, a precizat OIV într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Producție în scădere la nivel mondial

La nivel global, producţia de vin va rămâne sub media din ultimii cinci ani, afectată de volumele reduse din America de Sud şi Uniunea Europeană. Astfel, producţia mondială de vin se va situa în acest an între 253,9 şi 262,2 milioane hectolitri, punctul de mijloc al acestui interval fiind 258 milioane hectolitri, potrivit OIV.


Astfel, 2020 va fi al doilea an consecutiv în care producţia mondială de vin va fi sub media multianuală, după ce în 2018 a urcat la un nivel record de 294 milioane hectolitri.

Creștere a producției în Uniunea Europeană și SUA

Potrivit OIV, Uniunea Europeană, regiune ce include şi primii trei producători mondiali de vin, Italia, Franţa şi Spania, va înregistra în acest an un volum al producţiei de 159 milioane de hectolitri, cu aproximativ 5% mai mare decât în 2019 dar cu toate acestea sub media multianuală.

Viile din Uniunea Europeană au beneficiat de condiţii meteo favorabile însă producţia de vin a rămas sub medie deoarece producătorii şi guvernele au decis să limiteze producţia pentru a contracara impactul negativ al pandemiei asupra pieţei mondiale. De exemplu, în Franţa producătorii de şampanie au convenit cu viticultorii să strângă cu 20% mai puţini struguri decât anul trecut, în încercarea de a-şi reveni după scăderea vânzărilor provocată de coronavirus.

În timp ce o serie de state au înregistrat creşteri semnificative ale producţiei de vin, precum Spania, cu un avans de 11% până la 37,5 milioane hectolitri, Germania (8,9 milioane hectolitri, creştere de 8%), Ungaria (2,9 milioane hectolitri, creştere de 22%) şi Austria (2,7 milioane hectolitri, creştere de 10%). În schimb, state precum România şi Grecia au înregistrat o evoluţie negativă atât în raport cu 2019 cât şi cu media din ultimii cinci ani.


În emisfera sudică, producţia de vin din 2020 este estimată să scadă cu 8% comparativ cu 2019 până la 49 milioane hectolitri, în principal ca urmare a unei scăderi semnificative în Argentina (minus 17%), Chile (minus 13%) şi Australia (minus 11%).

În SUA, estimările preliminare ale OIV indică o producţie de vin de 24,7 milioane hectolitri, în creştere cu 1% comparativ cu 2019, însă organizaţia a avertizat că aceste estimări ar putea fi revizuite în lunile următoare, după ce vor fi disponibile mai multe informaţii cu privire la efectele incendiilor de vegetaţie din regiunile Napa şi Sonoma.

În 2019, România a ocupat locul 13 în clasamentul celor mai mari producători mondiali de vin, fiind devansată de ţări precum China, Portugalia sau Rusia.

Articole recomandate:

Etichete: , , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: