Compania Softronic din Craiova, cu capital 100% românesc, care produce locomotive, este primul beneficiar din România al ajutorului de minimis pentru creşterea competitivităţii produselor industriale, contractul de finanţare fiind semnat marţi, la sediul companiei, de reprezentanţii Softronic şi de ministrul Economiei, Florin Spătaru.
„Este primul contract de finanţare pentru schema de ajutor de stat pentru creşterea competitivităţii şi mă bucur că primul beneficiar al acestei scheme este o companie românească cu care am discutat despre posibilitatea dezvoltării, pentru că sectorul transporturi este un sector strategic pentru România, iar producţia de locomotive şi mentenanţa acestora într-o companie din România este un obiectiv important pentru noi”, a declarat Florin Spătaru, citat de Agerpres.
Locomotive Softronic cu propulsie pe hidrogen
Potrivit ministrului Economiei, prin această schemă de ajutor de stat, cei de la Softronic vor reuşi să dezvolte un proiect foarte interesant: locomotive cu propulsie pe bază de hidrogen, locomotive electrice de mare capacitate, care să fie folosite de companiile româneşti în sistemul feroviar românesc.
Contractul are o valoare de 200.000 de euro şi reprezintă o primă etapă pentru dezvoltarea competitivităţii acestei companii prin proiecte de inovare.
Ajutoare de stat în valoare de 6 milioane de euro
Această schemă de minimis are o valoare de 6 milioane de euro. Sper ca marea majoritate a companiilor care vor aplica să fie companii cu capital românesc. Vor putea să îşi dezvolte laboratoare, sisteme de management, dar şi să achiziţioneze produse sau echipamente care ar putea să le crească competitivitatea”, a transmis Florin Spătaru.
Ministrul Economiei a spus că al doilea apel al schemelor de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, în valoare de 150 milioane de euro, va începe la 1 februarie, acum fiind făcută evaluarea pentru prima etapă, în care sunt 28 de companii care au îndeplinit punctajul maxim şi pentru care va trebui să se facă diferenţierea.
La rândul său, reprezentantul Softronic, Ionel Ghiţă, a precizat că exportă deja locomotive în Suedia, în Austria, în Ungaria şi mai nou în Bulgaria.
„Dar ne-ar bucura dacă am putea să livrăm locomotive şi la companiile de stat din România. Deocamdată România este prezentă în Suedia şi în perspectivă vrem să fim prezenţi în Norvegia şi asta ne face mândri şi ne dă entuziasm şi oarecare mândrie de olteni”, a spus Ionel Ghiţă.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, a afirmat că Softronic este o companie de marcă pentru judeţ, iar autorităţile judeţene se bazează în continuare pe sprijinul Ministerului Economiei în vederea dezvoltării proiectelor companiilor româneşti din zonă.
***