vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 august, 2019

”Fiscalitatea aberantă, creșterea costurilor de producție și criză forței de muncă sunt bariere în calea aprovizionării populației cu medicamente din producția internă. Tot mai multe medicamente esențiale utilizate de sute de mii de pacienți sunt greu de găsit în farmacii”, transmite PRIMER – Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Organizația a emis miercuri un comunicat în care atrage atenția asupra ”condițiilor economice ostile în care își desfășoară activitatea fabricile de medicamente din țară”.

“Costurile de fabricație au crescut cu 40%, taxa clawback (o taxa aplicată disproportional producătorilor de medicamente ieftine) se așteaptă să atingă un record de peste 30% și în plus, deficitul de personal calificat este fără precedent”, afirmă Dr Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.


Comunicatul precizează:

Astfel încât nu este de mirare că indicatorii economici dați de instituții publice și private arată o prăbușire a cotei de piață a producției de medicamente din țară, de la 40% în 2006 la 20% în 2016, un deficit de balanță comercială în industrie de aproape 3 miliarde Euro, adică aproape 20% din deficitul total al României și exporturi de mai puțîn de 300 milioane Euro, în condițiile in care țări că Polonia, Cehia, Ungaria și Slovenia exportă fiecare medicamente de peste 2 miliarde Euro anual.

Reprezentanții PRIMER au prezentat în numeroase rânduri problemele economice cu care se confruntă, probleme care se reflectă în cele din urmă în accesul deficitar al pacienților la medicamentele de producție internă. Chiar dacă autoritățile par a înțelege deficiențele semnalate, pentru că sunt sesizate ele însele cu privire la dispariția medicamentelor din farmacii, întârzie totuși să ia măsuri care să creeze un cadru sustenabil în care fabricanții de medicamente din țară să își desfășoare activitatea.

“Datele de piață prezentate de compania de cercetare Cegedim arată că în 2019 nu mai există nici un fabricant român în top 10 valoric al producătorilor de medicamente, deși siturile de fabricație din țară pun pe rafturile farmaciilor 65% din volumul de medicamente” mai semnalează Dragoș Damian.


“Este încă o dovadă a situației pe care PRIMER o semnalează de ani buni, și anume o lipsa de interes a autorităților de a fructifică un domeniu economic strategic prin reglementări de bun simt. Solicităm de mai bine de 3 ani scutirea de plata “taxei clawback” a medicamentelor care costă mai puțin de 25 lei că mijloc pentru a frână dispariția din farmacii a medicamentelor ieftine și a sprijini relansarea domeniului industriei farmaceutice” afirmă oficialul PRIMER.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 18 fabrici de medicamente din țară: AC Helcor, Antibiotice, B.Braun, BIO-EEL SRL, Biofarm, Gedeon-Richter, Infomed Fluids, Labormed-Alvogen, Laropharm, Magistra CC, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Santa SA, Slavia Pharm, Terapia-Sun Pharma, Tis Pharmaceutical, Vim Spectrum, Zentiva

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: