Procurorul general: Sistemul judiciar se va confrunta cu un val enorm de plângeri contra amenzilor din perioada stării de urgenţă - CursDeGuvernare.ro
sâmbătă

23 octombrie, 2021

Procurorul general: Sistemul judiciar se va confrunta cu un val enorm de plângeri contra amenzilor din perioada stării de urgenţă

6 mai, 2020

Instanțele de judecată se vor confrunta cu un val „enorm” de plângeri depuse de oamenii amendaţi pentru încălcarea ordonanţelor militare, a declarat procurorul general Gabriela Scutea, după decizia de neconstituționalitate pronunțată miercuri de CCR.

„Sancţiunile penale sunt separate de sancţiunile contravenţionale. Practic, din anul 2002, amenda contravenţională nu mai poate fi transformată în închisoare, nici măcar contravenţională. Sunt convinsă că primul aspect cu care sistemul judiciar se va confrunta, după încetarea stării de urgenţă şi reluarea activităţii de judecată, va fi acest val, pe care îl consider enorm în evaluarea mea, de plângeri contra proceselor verbale de sancţionare contravenţională”, a declarat Gabriel Scutea la Europa FM.

Întrebată dacă se aşteaptă ca oamenii să conteste masiv aceste amenzi, Gabriela Scutea spus: „Probabil, cetăţenii vor contesta sancţiunile pentru că ele sunt într-un cuantum mai ridicat decât alte amenzi şi vă daţi seama că pentru fiecare om o sumă de 2.000 de lei înseamnă o lovitură destul de importantă”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Minsitrul de Interne, Marcel Vela, declara în urmă cu câteva zile că în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) în perioada stării de urgenţă.

Procesele se vor reluau pe 15 mai, odată cu încetarea stării de urgență, iar Ministerul Justiției a lansat o serie de recomandări pentru buna desfășurare a activității parchetelor și instanțelor.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr