România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
Procurorul general cere CSM verificarea Adinei Florea pentru abateri disciplinare legate de dosarul Tel Drum
de Vladimir Ionescu , 28.3.2019
Procurorul general Augustin Lazăr cere Consiliului Superior al Magistraturii să verifice posibile abateri disciplinare comise de procurorul şef adjunct al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), Adina Florea (foto), referitor la solicitarea de transmitere a dosarului Tel Drum de la DNA.
„Am sesizat CSM cu constatările făcute cu ocazia soluţionării conflictului de competenţă”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Augustin Lazăr.
Este vorba de abaterile disciplinare de la punctele l) şi t) din legea 303/2004 modificată:
- l) imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror;
- t) exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni. Sancțiunea disciplinară nu înlătură răspunderea penală.
Presupusele abateri disciplinare comise de Adina Florea au fost descoperite cu ocazia soluţionării de către procurorul general a conflictului pozitiv de competenţă dintre DNA şi SIIJ privind dosarul Tel Drum.
Potrivit unui comunicat al Parchetului general din 13 martie, „soluția a fost pronunțată ca urmare a constatării că faptele care fac obiectul urmăririi penale în dosarul nr 986/P/2014 al D.N.A. (Tel Drum – n.r.) nu au nicio legătură cu faptele denunțate anonim în dosarul nr. 1164/P/2018 al S.I.I.J”.
Denunţurile sunt considerate „informe” dacă nu cuprind datele de identificare ale denunţătorului şi trebuie clasate, potrivit legii.
Reamintim că SIIJ a cerut de la DNA, de patru ori, dosarul mare Tel Drum, sub pretextul că în dosar sunt implicați și magistrați, cinci judecători și trei procurori (este vorba despre denunțul anonim).
Şeful DNA, Călin Nistor, a sesizat procurorul general pentru ca acesta să decidă care parchet, dintre DNA şi Secţia de anchetă a magistraţilor, este competent să efectueze urmărirea penală în condiţiile în care Secţia de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie a solicitat de mai multe ori transmiterea dosarului. DNA şi a transmis o copie a dosarului către Secţia de anchetă.
Pe 13 martie 2019, procurorul general anunţa că a decis că Direcţia Naţională Anticorupţie este structura competentă să instrumenteze dosarul Tel Drum. Potrivit acestuia, decizia a fost pronunţată ca urmare a constatării că faptele care fac obiectul urmăririi penale în dosarul nr 986/P/2014 al D.N.A. nu au nicio legătură cu faptele denunţate anonim în dosarul nr. 1164/P/2018 al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).
În cazul Tel Drum, prejudiciul este de aproximativ 20 de milioane de euro reprezentând valoarea fondurilor europene fraudate, plus un prejudiciu de peste 31 de milioane de lei, produs Consiliului Județean Teleorman
Banii ceruți înapoi de Comisia Europeană au fost returnați de la bugetul de stat și ei nu au pierdut niciun leu.
În acest dosar este acuzat și președintele social – democraților, Liviu Dragnea, pentru fapte comise pe vremea când conducea CJ Teleorman.