Este important ca România să rămână un aliat predictibil, stabil și responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice și statul de drept, a declarat procurorul general al SUA, William Barr, citat într-un comunicat emis de Administrația Prezidențială după întâlnirea pe care oficialul american a avut-o marți, la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis.
Procurorul general s-a întâlnit marți și cu prmeierul Viorica Dăncilă, care a spus că Executivul va continua reforma Justiției, dar a solicitat și sprijinul procurorului general al SUA pentru includerea României în Programul Visa Waver.
William Barr se află la București pentru a participa la reuniunea ministerială UE-SUA în domeniul Justiție și Afaceri Interne (JAI), ce va avea loc miercuri și este organizată de Președinția română a Consiliului Uniunii Europene.
Prezentăm integral comunicatul Administrației Prezidențiale:
Președintele României și-a exprimat aprecierea pentru substanța și dinamica Parteneriatului Strategic dintre țara noastră și Statele Unite ale Americii, care a devenit tot mai puternic în ultimii ani, reiterând angajamentul consecvent al României și al său personal pentru aprofundarea acestuia pe toate dimensiunile: politică, de apărare și securitate, dar și în domeniul cooperării juridice și al statului de drept. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, totodată, necesitatea ca și cooperarea în domeniul economic să ajungă la același nivel de excelență.
Președintele României a evocat recentul vot pentru alegerile europarlamentare și pentru referendumul pe teme legate de justiție, care a demonstrat că cetățenii români sunt profund atașați de valorile democratice și înțeleg importanța unui sistem de justiție independent și eficient, fără de care nu poate exista o democrație funcțională.
Oficialul american a exprimat aprecierea deosebită pentru soliditatea Parteneriatului Strategic cu România, care este cel mai de încredere aliat al SUA din regiune, relațiile bilaterale fiind foarte apropiate, nu numai în ceea ce privește cooperarea în domeniul apărării și securității, ci și al aplicării legii, inclusiv în domeniul cibernetic.
Procurorul General al SUA a evidențiat importanța ca România să rămână un aliat predictibil, stabil și responsabil, care respectă şi promovează valorile democratice și statul de drept. În acest context, Procurorul General William Barr a exprimat aprecierea şi sprijinul puternic ale Statelor Unite ale Americii pentru poziția fermă și eforturile puternice ale Președintelui Klaus Iohannis în susținerea statului de drept, combaterea corupției și consolidarea unui sistem judiciar independent, corect și transparent, în beneficiul cetățenilor.
Cei doi înalți oficiali au efectuat, de asemenea, un schimb de opinii asupra rezultatelor, apreciate ca foarte bune, ale Președinției României a Consiliului UE, respectiv asupra perspectivelor negocierilor comerciale dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.
Premierul a ridicat și problema vizelor de călătorie în SUA
Premierul Viorica Dăncilă l-a asigurat pe procurorul general al SUA că Executivul va modifica legislația privind Justiția doar în acord cu recomandările făcute de partenerii României și instituțiile internaționale specializate:
”Guvernul României și societatea românească sunt profund atașate valorilor europene și occidentale. Pentru români și pentru Guvern, viitorul țării noastre este în Uniunea Europeană, alături de partenerii săi strategici, SUA reprezentând o prioritate”, a afirmat prim-ministrul.
În cadrul întrevederii, prim-ministrul Viorica Dăncilă a solicitat sprijinul procurorului general al SUA pentru includerea României în Programul Visa Waver, aspect aflat în atenția autorităților române.
De asemenea, premierul Dăncilă a arătat că Executivul român este angajat să găsească cele mai bune soluții pentru continuarea reformei justiției și a legislației penale, în acord cu angajamentele internaționale ale României, dar și cu recomandările din cadrul MCV, ale Comisiei de la Veneția sau ale GRECO, precum și cele ale SUA.
Totodată, România se angajează să continue Parteneriatul Strategic cu SUA în domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală și să intensifice această colaborare printr-un dialog continuu și o abordare pozitivă.
Reamintim că intervențiile legislațive făcute de coaliția PSD – ALDE în domeniul Justiției au atras critici dure din partea UE și a SUA, riscând să ducă la activarea Art. 7 din Tratatul Uniunii, ceea ce ar fi riscat să lase România fără drept de vot în Consiliul European.
Două apeluri avertisment le-au fost transmise autorităților de la București, de mai mulți parteneri occidentali ai României, în utlimul an, din cauza modificărilor aduse legilor Justiției și codurilor penale.
Un număr de 11 parteneri strategici au cerut coaliției majoritare să ia în considerare potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală și “să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”.
Comunicatul comun al celor 11 state avertiza că unele dintre mdoificări vor împiedica cooperarea inetrnațională în domeniul judiciar:
Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane.