Procurorii Mihaiela Iorga şi Oana Hăineală au depus la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cereri pentru a deveni judecători. Dacă legislația se va modifica așa cum a propus ministrul Justiției, Tudorel Toader, trecerea nu se va mai putea face decât la începutul carierei.
Transferul din profesia de procuror în cea de judecător și invers va fi în continuare permisă, întrucât există o decizie CCR în acest sens, dar ministrul a propus modificări ce restrâng trecerea la perioada de debut în carieră.
La Institutul Național al Magistraturii (INM), magistrații au un an de pregătire comună, după care, în anul II, urmează pregătirea pe cele două specializări și stagiatura în care se realizează specializarea efectivă.
Toader dorește ca posibilitatea transferului să fie menținută doar cât timp magistratul va lucra la nivel de judecătorie, respectiv parchet de pe lângă judecătorie.
Procurorul Mihaiela Iorga a fost revocată în iulie din funcția ocupată la DNA, deoarece “nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor”.
Joi, CSM i-a respins împotriva revocării, astfel încât ea trebuie să se întoarcă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău.
Oana Hăineală a fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei în perioada în care ministru era Florin Iordache. După ancheta privind OUG 13, Secţia pentru procurori a CSM a decis, la cererea procurorului general, să-i retragă delegarea de la minister.