luni

12 august, 2024

1 mai, 2023

Noua propunere a Pfizer şi BioNTech către UE, în cadrul renegocierilor generate de excedentul de vaccinuri pentru Covid-19, prevede ca statele membre să plătească jumătate de preţ, aproximativ 10 euro, pentru fiecare dintre cele aproximativ 70 de milioane de doze anulate, a relatat duminică Financial Times, citată de Reuters.

Contractul revizuit ar permite UE să treacă la vaccinuri mai noi, adaptate oricăror variante viitoare de Covid-19, mai arată articolul FT, în care sunt citate persoane apropiate negocierilor.

Prima propunere Pfizer: vaccinuri mai puține, la preț mai mare

În ianuarie, Reuters a relatat despre discuţii între UE şi cei doi producători de medicamente, varianta propusă atunci fiind ca reducerea achizițiilor cu până la 500 de milioane de doze de vaccin, pe care Bruxelles-ul s-a angajat să le cumpere anul acesta, să fie compensată printr-un preţ mai mare.


Pfizer a refuzat să comenteze articolul FT, dar a spus că discuţiile au fost purtate ”cu bună-credinţă de către toate părţile”, în timp ce partenerul BioNTech şi Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) nu au răspuns solicitărilor Reuters.

Reamintim că, începând din 2020, prin intermediul unor acorduri preliminare de achiziție cu producători individuali de vaccinuri, Comisia a asigurat dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin, într-un anumit interval de timp și la un preț dat. În schimb, Comisia a finanțat o parte din costurile inițiale din Instrumentul pentru sprijin de urgență, în valoare de 2,7 miliarde EUR. Această finanțare a fost considerată un avans pentru vaccinurile pe care le achiziționează și plătesc statele membre.

Bruxelles negociază, la presiunea statelor membre, reducerea livrărilor de vaccin anti-Covid

Comisia Europeană a început anul acesta negocierile cu producătorii de vaccin anti-Covid reacționând la presiunea tot mai mare din partea statelor membre care nu doresc să plătească pentru vaccinuri de care nu mai au nevoie.

De anul trecut, Polonia a încercat să rediscute acordul cu gigantul farmaceutic Pfizer, invocând utilizarea scăzută a vaccinurilor și faptul că nu-și mai permite plata noilor tranșe livrate din cauza costurilor uriașe cu refugiații ucraineni care fug de război.


La începutul lunii martie, Comisia a acceptat ca Varșovia să renegocieze acordul cu Pfizer în mod individual, devenind prima țară ce a ajuns în această situație. Dar discuțiile nu sunt finalizate, deși dialogul dintre Polonia, Pfizer și Comisie a început din 12 aprilie 2022, „din cauza forței majore legate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și a consecințelor sociale și economice ale acesteia pentru țară”, după cum declara Ministerul Sănătății polonez.

Și Bulgaria a cerut, în martie, rezilierea contractului. Ministrul interimar al sănătăţii din Bulgaria, Asen Medjdiev, a declarat că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt ineficiente în combaterea noilor variante ale virusului și dozele comandate în cadruyl contractului comun negociat de Comisie depășeșsc nevoile țării.

Parchetul European investighează achiziția de vaccinuri prin intermediul mecanismului comun coordonat de Comisia Europeană

Parchetul European (EPPO) a anunțat în octombrie 2022 că investighează contractele UE de achiziție a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Procuratura europeană nu a spus pe cine investighează sau de ce, având în vedere mizele mari și personalitățile implicate în procesul de negociere/cumpărare, cu contracte în valoare de 71 de miliarde de euro semnate până la sfârșitul anului 2021.

Ancheta EPPO a venit după ce ombudsmanul UE a reclamat lipsa de transparență a Comisiei, care nu i-a pus la dispoziție mesaje text schimbate între șeful Comisiei și CEO Pfizer în perioada premergătoare celui mai mare acord de vaccin al UE.

Într-un raport al organului de supraveghere a bugetului UE, Curtea de Conturi Europeană a constatat că Ursula von der Leyen a preluat personal controlul asupra negocierilor celui mai mare acord al UE privind vaccinurile, cu Pfizer. Și Curtea de Conturi Europeană s-a plâns că nu i s-a furnizat nicio documentație cu privire la discuțiile purtate de Ursula von der Leyen.

EPPO se concentrează în special pe fondurile UE, iar vaccinurile au fost în cea mai mare parte cumpărate cu bani de la bugetele naționale.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: