joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 iunie, 2014

Oficiali din comisiile de control şi recepţie au primit mită pentru a accepta fără nicio verificare investiţiile parţiale făcute la Enel Munteania Sud, se spune în referatul prin care procurorii anticorupţie au cerut arestarea preventivă a vicepreședintelui Autorității Naționale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Sorin Claudiu Dumbrăveanu.

Grupul italian Enel S.p.A. a cumpărat, în cadrul procesului de privatizare a Electrica, pachetele majoritare de acțiuni de la societăţile devenite ulterior SC Enel Banat SA, SC Enel Muntenia Sud SA și SC Enel Dobrogea SA.

Pentru Enel Dobrogea și Banat nu a fost stipulat niciun angajament de investiții, în contractele de privatizare, iar pentru Enel Muntenia Sud nu au fost respectate obligațiile de investiții, „cu acordul tacit al autorităților române din cadrul ANRE, investițiile parțiale raportate fiind acceptate, fără procedurile de verificare și control din partea reprezentanților ANRE, în schimbul unor sume de bani date cu titlu de mită persoanelor din comisiile de control și recepție”, potrivit referatului citat de AGERPRES.


Neasumarea obligațiilor de investiții a fost constatată în anul 2012 de Curtea de Conturi a României, menţionează referatul.

Investiţiile, făcute din profituri

Potrivit DNA, prin intermediul SC Enel servicii Comune SA, partea italiană acoperă participația proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de Enel.

„Această societate este folosită ca entitate comercială intermediară scoaterii din țară a sumelor de bani obținute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani direcționate către Enel Investment holding BV, societate comercială cu sediul în Amsterdam — Olanda, aflată în Grupul Enel, sumele de bani revenind în țară prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligațiilor de investiții angajate de partea italiană. În sensul celor arătate, participația ca obligație de investiție din partea acționarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacționar este statul român, respectiv Enel Muntenia Sud, fără a putea fi cuantificată ca participație proprie a părții italiene”, mai susţine DNA.

Favorizarea Enel la pivatizarea Nuclearelectrica

Oficiali români implicați în privatizarea SC Electrica SA au în vedere, în schimbul unor sume de bani, favorizarea grupului italian Enel în procedura de privatizare a SC Nuclearelectrica SA, unitățile 3 și 4, susțin procurorii DNA.


„De asemenea, reprezentanți de la nivelul conducerii instituțiilor implicate în privatizarea Electrica au în vedere favorizarea grupului italian Enel în procedura de privatizare a Nuclearelectrica, unitățile 3 și 4, în schimbul unor sume de bani”, arată în referatul DNA.

Dosarul mitei pentru a nu reduce brusc tarifele la energie electrică

Vicepreşedintle ANRE Sorin Dumbrăveanu este acuzat că de DNA că a primit mai multe foloase necuvenite de la ENEL, pentru a micşora, de la 6% la 1,3%, procentul de reducere a tarifelor de energie electrică furnizate de Enel Muntenia Sud.

Pentru aceasta, compania a atribuit două contracte de execuție lucrări, în valoare totală de 407.199,10 lei, firmei SC Electro-Alfa International SRL, al cărei asociat, Ciubotaru Gheorghe, este prieten cu vicepreședintele ANRE.

Sorin Dumbrăveanu, Gheorghe Ciubotaru și directorul Enel Florin Gugu au fost reţinuţi săptămâna trecută de procurorii anticorupţie, dar instanţa TMB a refuzat mandatele de arestare preventivă cerute de DNA pe numele acestora. Urmează judecarea recursului, la CAB.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: