Dezvoltatorii vaccinului Sputnik V din Rusia au primit un impuls major după ce, în urmă cu aproape 10 zile, o prestigioasă publicație medicală le-a acreditat rata de eficiență a vaccinului anti-coronavirus, însă între timp se adâncește misterul în legătură cu procedura de acreditate a vaccinului în Europa.
Informațiile publicate în The Lancet referitoare la la eficiența Sputnik V au fost preluate de întreaga presă europeană, iar dezvoltatorii vaccinului au anunțat ulterior că procesul de acreditare se îndreaptă rapid în direcția bună.
Politico scrie însă că afirmațiile echipei de cercetători ruși nu sunt adevărate.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), singura autoritate de reglementare responsabilă cu evaluarea datelor pentru toate noile vaccinuri COVID-19 din UE, contrazice ferm declarațiile echipei Sputnik și precizează că aceasta nu a depus nicio cerere de acreditare a vaccinului.
Un comunicat al EMA datat 10 februarie arată că agenția europeană ”nu a primit până în prezent o cerere pentru o revizuire continuă sau pentru o autorizație de introducere pe piață pentru vaccin … în ciuda declarațiilor care afirmă contrariul”,
Echipa Sputnik a contrazis comunicatul EMA și a postat pe Twitter o poză a dovezii că a trimis o cerere. Reacția a provocat uimire, din cauza faptului că din imagine se vede că o solicitare a fost trimisă către Heads of Medicines Agencies, un conglomerat de agenții naționale de medicamente din UE și Spațiul Economic European, care include EMA.
Nu este însă destinația corectă pentru a trimite date în susținerea unei cereri de licență.
Contactată de Politico, HMA a negat ferm orice implicare în procedurile EMA. ”Analiza vaccinurilor pentru spațiul UE este în întregime de competența EMA”, a transmis secretariatul permanent al Heads of Medicines Agencies, care a precizat că documentele de competența EMA nu pot fi transmise prin portalul HMA- o informație pe care Rusia o deține cu siguranță.
Solicitat de Politico să comenteze poziția HMA, directorul Fondului de Investiții Directe al Rusiei, responsabil pentru promovarea vaccinului rusesc peste hotare, a trimis publicația să consulte postarea de pe Twitter a echipei de cercetare.
Presa rusă transmite constant mesajul eronat potrivit căruia Agenția Europeană a Medicamentului lucrează la dosarul trimis de Sputnik.
Agenția de presă RIA Novosti, de exemplu, a anunțat joi că EMA a acceptat cererea de acreditare a vaccinului rusesc, citând o informație furnizată de Fondul de Investiții Directe al Rusiei contrazisă clar de Autoritatea Europeană a Medicamentului.
Varianta de limbă engleză a Moscow Times a preluat știrea RIA Novosti.
Politico atrage atenția că nu este prima dată când Rusia afirmă că a început procesul de autorizare pe piața europeană a vaccinului Sputnik V. S-a mai întâmplat și pe data de 20 ianuarie, când echipa Sputnik a scris pe Twitter că Fondul de Investiții Directe al Rusiei a solicitat autorizarea de punere pe piața UE a vaccinului.