duminică

4 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 septembrie, 2022

Două organizații non-profit și sute de cetățeni au dat în judecată statul belgian, operatorul nuclear Engie și operatorul de sistem de transport Elia, în numele securității aprovizionării cu energie.

Organizația nonprofit Vinçotte Nuclear (AVN) se alătură miercuri unui proces ce urmărește să blocheze procesul de dezmembrare a centralei nucleare Doel 3, de lângă Anvers.

Pe 16 septembrie, transmite Euractiv, ONG-ul 100TWh a lansat o acțiune în justiție pentru a împiedica punerea în aplicare a legii din 2003 privind eliminarea treptată a energiei nucleare, argumentând că acesta este o amenințare la adresa securității naționale, mai ales în lumina războiului din Ucraina.


Sute de cetățeni s-au alăturat acțiunii 100TWh, iar joi va avea loc prima audiere în dosar la Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles.

”Un ecocid inadmisibil”

ONG-ul 100TWh care pledează pentru un mix energetic compus din 50% energie nucleară pentru a asigura securitatea aprovizionării și stabilitatea prețurilor. În proces, organizația afirmă că planurile guvernului de a se baza pe importuri de electricitate și de gaze nu sunt o soluție, ambele fiind surse de energie nesigure.

Mai mult, organizația susține că eliminarea energiei nucleare din mix-ul energetic național va avea un impact negativ asupra mediului și va împiedica Belgia să îndeplinească obiectivele internaționale privind emisiile de CO2.

100TWh a numit închiderea centralei Doel 3 un „ecocid inadmisibil”, deoarece va genera un plus de 3,2 milioane de tone de CO2 pe an prin cele două centrale electrice pe gaz pe care guvernul intenționează să le construiască.


„Guvernul alege să crească cererea de gaz (și, prin urmare, prețurile) și să accelereze încălzirea globală”, conchide organizația.

Acțiunile în justiție se bazează pe legislația UE, care cer o evaluare a impactului asupra mediului și o consultare publică înainte de dezmembrarea unor obiective energetice.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: