luni

24 ianuarie, 2022

Problemele Greciei scumpesc creditarea Italiei şi Spaniei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 mai, 2012

Randamentele obligaţiunilor şi costurile asigurării datoriilor Spaniei şi Italiei au crescut luni din cauza temerilor investitorilor legate de o posibilă ieşire a Greciei din zona euro, în timp ce randamentele obligaţiunilor germane au atins minime record – informează Reuters citat de MEDIAFAX.

Euro a coborât aproape de minimul ultimelor patru luni, iar cotaţiile acţiunilor au scăzut la nivel mondial, după ce partidul socialist elen PASOK a refuzat să participe la un guvern de uniune naţională, mărind probabilitatea unui faliment al Greciei şi a ieşirii din zona euro.

Randamentul obligaţiunilor germane pe termen de 10 ani a coborât la un minim record de 1,432%.


Impasul politic din Grecia, datoriile neperformante din portofoliile băncilor spaniole şi noi semne de recesiune în zona euro au amplificat temerile investitorilor că regiunea se afundă în criză.

Costul asigurării pentru default-ul datoriilor spaniole a urcat la un maxim record, în timp ce randamentul obligaţiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a crescut cu 0,3 puncte procentuale, la 6,33%, cel mai ridicat nivel de la crearea euro.

La un nivel de şeste 6%, costul împrumuturilor Spaniei poate să se îndrepte rapid spre un nivel nesustenabil, aşa cum s-a întâmplat în cazul Irlandei şi Portugaliei, sporind aşteptările ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reia un program de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale.

„Există un risc real ca la un moment dat Grecia să iasă din zona euro, dacă nu vor ajunge la unitate politică, iar acest fapt va mări contagiunea din piaţă, iar Spania şi Italia vor avea cel mai mult de suferit”, a declarat Alessandro Giansanti, analist la ING.


Dacă randamentele obligaţiunilor Spaniei vor depăşi 6,5%, BCE va trebui să calmeze piaţa, pentru că nu este de dorit ca acestea să atingă 7%, a adăugat Giansanti.

Spania şi Italia rămân în epicentrul crizei, iar vânzările de obligaţiuni programate pentru această săptămână tensionează nervii investitorilor, în condiţiile în care cererea venită din partea băncilor spaniole ar putea fi limitată de presiunile de a elimina creditele imobiliare toxice.

Spania a vândut recent obligaţiuni de 2,9 miliarde de euro pe termen de 12 şi 18 luni, randamentul titlurilor pe un an, de 1,985%, fiind cu aproape un punct peste cel al titlurilor germane.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Finanţele spaniole urmează să efectueze joi noi emisiuni pe termen de 3 şi 4 ani.

Italia a emis luni obligaţiuni de 5,25 miliarde de euro, cu patru tipuri de maturităţi. Pentru prima oară în şapte luni, Trezoreria italiană a vândut obligaţiuni pe termen de zece ani, în valoare de 651 milioane euro, cu un randament de 5,9%, în creştere cu 0,22 puncte.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr