marți

23 aprilie, 2024

27 aprilie, 2023

Contribuabilii din UE ar putea contribui în curând cu 23 de milioane de euro pe an pentru a salva schema de pensii a sute de foști parlamentari europeni. Bugetul de pensii al PE este aproape de implozie, confruntându-se cu un deficit de 308 milioane de euro și ar putea rămâne fără bani în 2024, scrie Politico.

„Fondul va rămâne fără capital în curând”, arată un document intern semnat de Alessandro Chiocchetti, înalt funcționar public al Parlamentului. Acest document spune că fondul de care beneficiază sute de foști parlamentari UE se confruntă cu o „situație financiară dramatică”.

Sistemul de pensii a fost schimbat în 2009

Conducerea PE a discutat despre document în cadrul unei reuniuni cu ușile închise la Strasbourg, săptămâna trecută, dar încă nu au decis cum vor fi salvate pensiile europarlamentarilor. !Opțiunea de a nu face nimic în această chestiune este în mod clar exclusă”, a spus un purtător de cuvânt al Parlamentului.


Parlamentul a introdus sistemul de pensii suplimentare în 1990, sistem care a funcționat până în 2009, când a intrat în vigoare o schemă unificată de pensii.

Contribuțiilor parlamentarilor la fondul de pensii suplimentare au fost oprite în urmă cu 14 ani, acesta fiind în parte motivul pentru care fondul se află acum într-o situație dificilă.

„Cred că nu ar trebui să se mai irosească banii contribuabililor pe o structură care, în mod sincer, este pusă la punct cam ca o schemă Ponzi”, a spus Daniel Freund, un europarlamentar german al Verzilor.

Fondul de pensii este gestionat de o companie din Luxemburg

Fondul – ale cărui investiții sunt gestionate separat de o companie cu sediul în Luxemburg – are doar aproximativ 55 de milioane de euro din cele 363 de milioane de euro despre care se preconizează că vor trebui plătite în următorii 50 de ani.


Deputații obișnuiau să plătească o treime din contribuții, Parlamentul completând diferența din bugetul propriu.

„Din cauza încetării plăților contribuțiilor de către deputați și Parlament, randamentele insuficiente ale investițiilor și efectele crizelor financiare succesive, precum și instabilitatea geopolitică, situația fondului s-a deteriorat rapid din 2009. Deținerile sunt insuficiente pentru a-și îndeplini viitoarele obligații de plată a pensiei”, se arată în nota lui Alessandro Chiocchetti.

Trei posibile soluții

Documentul conturează trei posibile opțiuni.

  • Prima ar fi să nu facă nimic și să lași fondul să se prăbușească. Asta înseamnă că Parlamentul – adică contribuabii UE – va trebui „cel mai probabil” să preia obligațiile plată a pensiilor.
  • A doua opțiune ar fi lichidarea fondului și apoi oferirea unei sume forfetare beneficiarilor.
  • În al treilea rând, dezastrul ar putea fi prevenit printr-o serie de modificări pentru a înăspri drepturile la pensie, cum ar fi prin creșterea vârstei de pensie eligibilă sau pur și simplu prin reducerea sumei pe care o primesc beneficiarii.

Purtătorul de cuvânt al Parlamentului European a precizat că șefii PE au cerut informații juridice și financiare suplimentare pentru a avea o imagine completă a problemei și pentru a decide cea mai bună opțiune.

Nu ar fi pentru prima dată când PE schimbă ”legea pensiei”

Cu cât o persoană a îndeplinit mai mult timp mandatul de europarlamentar, cu atât pensia este mai mare. Pentru un mandat plin, pensia este de 1.540 de euro

În prezent, 914 de persoane, majoritatea deputați cu multe mandate la activ, foști europarlamentari sau membri supraviețuitori ai familiei acestora, primesc în prezent, în medie, o pensie de 2.206 euro pe lună.

Parlamentul a mai purtat în trecut mai multe bătălii legale împotriva beneficiarilor fondului – și a câștigat – după ce a mărit vârsta de pensionare și a înăsprit condițiile de pensionare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: