sâmbătă

20 aprilie, 2024

22 iulie, 2014

UPDATE

16.25 Miniştrii de Externe a statelor Uniunii Europene nu au luat marţi nicio decizie privind adăugarea unor noi persoane şi companii din Rusia pe lista neagră a sancţiunilor, afirmă surse diplomatice citate de Reuters.

Guvernele celor 28 de state UE vor discuta o listă joi. Comisia Europeană pregăteşte noi nume pentru a fi discutate joi, au precizat sursele citate. Jurnaliştii acreditaţi la Bruxelles susţin că Marea Britanie, alături de alte state europene, au ssţinut sistarea livrărilor de arme Rusiei, în timp ce Germania şi Franţa s-au opus.


Miniştrii de Externe ai statelor UE sunt reuniţi la Bruxelles pentru a discuta situaţia din Ucraina după doborârea avionului malaezian în care şi-au pierdut viaţa aproape 300 de oameni. Şefii diplomaiilor europene trebuie să decidă noi sancţiuni pentru Rusia.

Tot ceea ce pot face în Consiliul Afaceri Generale este să decidă noi nume care să fie adăugate listei negre, privind îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie. Pe lângă persoane, acum UE va putea impune îngheţarea activelor unor entităţi ruseşti, companii, potrivit deciziei din 16 iulie a liderilor europeni.

Olanda, care a pierdut cei mai mulţi cetăţeni, aproape 200 în tragedia aviatică, şi Marea Britanie cer sancţiuni mai dure împotriva Moscovei. Premierul David Cameron a afirmat luni că lista neagră a UE trebuie să îi conţină pe “apropiaţii şi oligarhii” din cercul preşedintelui Vladimir Putin, în timp ce Mark Rutte, prim ministrul olandez, susţine că toate opţiunile sunt deschise, chiar şi ceaa sancţiunilor economice.

Înainte ca miniştrii de externe să aungă la Bruxelles, separatiştii pro-ruşi au făcut ceea ce era necesar pentru ca Rusia să evite sancţiunile:

  • au predat cutiile negre investigatorilor internaţionali,
  • au permis accesul investigatorilor olandezi la locul tragediei,
  • au permis trenului frigorific cu cadavrele victimelor să plece din zona şi aceasta a ajuns în dimineaţa zilei de marţi în Harkov, sub controlul autorităţilor ucrainene
  • au instituit o încetare a focului pe o rază de 10 kilometri pentru a permite o desfăşurare în siguranţă a anchetei internaţionale

Embargou asupra livrărilor de arme – cerut de mai multe ţări


Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier a afirmat, înainte de începerea reuniunii de la Bruxelles, că – deşi Germania este în favoarea dialogului cu Rusia şi a diplomaţiei – este nevoie de o presune economică mai mare asupra Moscovei, pentru ca aceasta să îşi schimbe atitudinea.

Mai mulţi şefi ai diplomaţiilor statelor UE le-au spus jurnaliştilor că vor cere un enbargou asupra livrărilor de armament Rusiei.

În această privinţă luni a izbuncit un conflict între Franţa şi Marea Britanie, după ce preşedintele Francois Hollande a anunţat că livrarea primei nave militare Mistral Rusiei se va face, conform contractului. Asta la doar câteva ore după ce David Cameron a afirmat că o asfel de livrare ar fi “de neimaginat2 în ţara sa.

Francois Hollande a arătat că obligaţiile contractuale fac ca prima navă să fe livrată în luna octombrie, după ce 400 de soldaţi ruşi au fost intruiţi în Franţa, în luna iunie cum să o folosească. Liderul de la Elysee a precizat că livrarea celei de-a doua nave depinde de 2comportamentul Rusiei”.

Noi nume, eventual de companii ruse, pe lista neagră

Surse diplomatice europene citate de Reuters susţin că în reuniunea miniştrilor de externe de marţi, de la Bruxelles, nu se aşteaptă să se ia măsuri mai drastice decât adăugarea unor noi persoane şi companii pe lista neagră, cu îngheţarea activelor şi interdicţii de călătorie. Anterior, era anunţat că o nouă listă va fi decisă la sfârşitul lunii iulie.

Mai mulţi diplomaţi au spus că s-ar putea pune problema unor sancţiuni economice împotriva Rusiei, însă este o măsură ce ar ptuea fi luată doar de liderii europeni. Atitudinea olandei va fi determinantă, mai cred diplomaţii.

Următorul summit european este planificat pentru 30 august, deşi nu este exclusă o întâlnire de urgenţă anticipată acestei date.

„Impulsul trebuie să vină din partea Olandei fiindcă are mandatul moral să ceară o reacţie fermă. Totul depinde de asta”, a spus un diplomat, sub protecţia anonimatului.

Un altul crede că tragedia va urgenta lucrurile, dar atâta vreme cât nu este cerut o nouă reuniune a Consiliului European, miniştri nu pot face mare lucru.

Diplomaţii UE consultaţi de Reuters au spus clar că sancţiuni sectoriale asupra economiei ruse vor avea consecinte şi asupra economiilor europene.

Cum se împart taberele în UE

Marea Britanie şi Olanda sunt nucleaul dur al taberei care vrea noi sancţiuni, mai dure, împotriva Rusiei, în timp ce Germania, Italia şi Franţa ezită.

Miniştrii din Suedia, Austria şi Lituania au cerut un embargou asupra livrărilor de armament Moscovei, însă niciuna dntre aceste ţări nu are astfel de contracte cu Rusia.

Presiuni americane asupra europenilor

SUA face presiuni asupra partenerilor europeni să ia măsuri mai drastice împotriva Rusiei. Der Spiegel arată că ambasadorii celor 28 de state membre la Washington – care se plângeau adesea că nu se bucură de atenţia administraţiei americane, primesc acum numeroase apeluri telefonice şi solicitări de informaţii de la membrii administraţiei SUA.

Preşedintele Barack Obama a spus că doborârea avionului malaezian trebuie să fie “o trezire la realitate a Europei”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: