vineri

19 aprilie, 2024

14 ianuarie, 2011

Bruxelles

Comisia Europeană începe din această săptămână să facă statelor membre recomandări în ce privește cheltuielile bugetare, în vreme ce mediile academice și analiștii stau cu ochii pe acest experiment. Sfârșit promițător: UE bate palma cu Azerbaidjanul pentru Nabucco.

Sâmbătă, 8 ianuarie

Zeci de mii de oameni au mărşăluit paşnic în Bilbao, în regiunea bască a Spaniei, pentru a protesta faţă de tratamentul prizonierilor separatişti. Aceştia cereau ca Spania şi Franţa să oprească politica de trimitere a deţinuţilor în închisori departe de casa lor. Demonstraţiile au fost organizate ca răspuns la speculaţiile că organizaţia separatistă ETA doreşte să pună capăt violenţelor. “Credem că dacă este voinţă, se poate depăşi faza aceasta tristă din istoria regiunii noastre, care durează de decenii, dar trebuie să existe dorinţă de ambele părţi. Credem că demonstraţiile de azi sunt un semnal că societatea doreşte din ce în ce mai mult ca toate părţile implicate să intre într-o nouă fază”, a spus Pello Urizar, secretarul general al unei formaţiuni politice basce.


Luni, 10 ianuarie

Croaţia doreşte să încheie negocierile de aderare la UE anul acesta, deşi încă o mare parte a populaţiei este sceptică în acastă privinţă. Frica de schimbare, mândria privind tradiţiile locale sunt două dintre motivele pentru care euroscepticismul este larg răspândit în Croaţia. Autorităţile de la Zagreb speră să semneze anul acesta tratatul de aderare şi să devină al-28-lea stat membru al UE în 2012. Sondajele de opinie recente arată însă că majoritatea publicului este ostil ideii de aderare. Unul dintre sondajele date publicităţii arată că doar 38% din cei chestionaţi doresc integrarea în UE, alt sondaj spune că doar 26% consideră că aceasta e o idée bună, dar guvenrul citează surse care spun că procentul ar fi mai mare.

Marţi, 11 ianuarie

Portugalia, o ţară plină de datorii, a reuşit să treacă un test al pieţei, vânzând obligaţiuni ale statului, pe 10 ani, cu o dobândă mai mică decât în licitaţiile anterioare -6,716% faţă de 6,806 în noiembrie 2010. În acest fel, s-au mai redus din presiunile resimţite de guvernul de la Lisabona referitoare la un ajutor extern pe care ar putea să-l primească Portugalia din partea UE. Liderii portughezi au încercat, de altfel, să nege informaţiile potrivit cărora ţara va lua un împrumut de la FMI, la fel ca Grecia şi Irlanda, premierul Jose Socrates şi ministrul de finanţe anunţând că ţara lor nu va cere ajutor financiar pentru că nu are nevoie de el.

Miercuri, 12 ianuarie

Guvernul interimar belgian a decis împreună cu principalele partide politice să continue consolidarea fiscală. „Există un blocaj politic, dar există şi unanimitate că e nevoie de măsuri pentru a pune finanţele publice pe picioare cât mai curând”, a spus Yves Leterme, premier interimar într-un interviu. Pe de altă parte, comisarul european pentru economie şi finanţe, Ollie Rehn, a declarat că există temeri că fondul UE de întrajutorare a ţărilor cu probleme ar fi insuficient şi că ar fi nevoie de suplimentarea acestora dacă vor cere şi Spania sau Belgia, aşadar trebuie revizuit întregul mecanism. „Este nevoie de revizuirea opţiunilor pe care le avem în ce priveşte mărimea şi scopul acestor fonduri, nu doar pentru cele prezente, dar şi pentru mecanismul european permanent de stabilitate”, a spus Rehn.


În această săptămâna s-a lansat şi primul Semestru European, cu care începe primul ciclu de supraveghere a cheltuielilor bugetare din statele membre UE. Este vorba despre primul pas pe care autorităţile şi analiştii îl numesc „guvernul economic al UE”. De acum încolo, CE va prezenta un raport privind creşterile economiilor din statele UE şi a Uniunii ca întreg, făcând recomandări privind chetuielile bugetare ale fiecărei ţări. Toate pieţeleşi mediul academic sunt interesate de cum va funcţiona acest nou sistem.

Joi, 13 ianuarie

Marea Britanie refuză să se alieze oricărui nou mecanism de finanţare a zonei euro, a spus premierul britanic David Cameron, într-o întâlnire cu omologul său francez Francois Fillon. Fillon a cerut Marii Britanii să se implice mai mult în problemele europene şi să salveze moneda euro sau va risca să ajungă şi propria sa economie în pericol. În acelaşi timp, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy crede că Irlanda n-ar trebuie să beneficieze de ajutorul UE atâta timp cât îşi păstrează foarte reduse taxele aplicate companiilor. “Irlandezii nu pot spune pe termen lung “veniţi să ne ajutaţi”, dacă ei continuă să menţină foarte jos taxele pe profitul firmelor, la jumătate faţă de taxele din celelalte ţări”, susţine Sarkozy.

Grecii au organizat o nouă zi de grevă generală în transporturi – trenurile, autobuzele şi tramvaiele necirculând deloc joi. Muncitorii protestează faţă de reformarea sectorului în care lucrează, în special contra planurilor ce prevăd reducerea serviciilor. Greva a avut loc în ciuda unei decizii a tribunalului care a declarat-o ilegală. “Îi înţeleg pe lucrătorii din transporturi, măsurile de austeritate sunt cu siguranţă foarte dure pentru toată lumea. Dar, ca cetăţean, am nevoie să ajung dintr-un loc în altul, cu transportul în comun. Trebuie găsită o altă soluţie ca formă de protest, care să nu ne afecteze pe noi, oamenii de rând”, a spus o femeie citată de presa internaţională.

Vineri, 14 ianuarie

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aflat în vizită în Azerbaidjan, a declarat că UE are sprijinul acestei ţări pentru construirea conductei de gaz Nabucco, între Turcia şi Austria, ca parte importnată a coridorului sudic de gaz, ce va lega Marea Caspică şi Orientul Mijlociu de Europa, reucând astfel dependenţa de Rusia. Azerbaidjan s-a angajat să ofere Europei gazul necesar pentru construirea acestui coridor de conducte prin Turcia. Proiectul îşi propune să transporte 31 de miliarde de mettri cub de gaz azer către Europa, în competiţie cu conducta rusească SouthStream.

Partidul laburist irlandez va susţine o moţiune de cenzură la adresa guvernului, în Parlament. Gestul vine în contextul unei presiuni în creştere asupra premierului irlandez Brian Cowen, care se consultă în prezent cu colegii săi de partid în privinţa viitorului său statut. Unii membri din partidul lui Cowen au declarat că vor un nou lider, iar problemele legate de demisia sa trebuie dezbătute în forul de conducere.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: