Primul ministru portughez a demisionat din funcţie. Parlamentul de la Lisabona a respins bugetul de austeritate propus de guvern. Înfrângerea executivului va aduce cu sine, cel mai probabil, nevoia împrumutării unor fonduri externe, pachete „de salvare”, precum cele oferite de UE şi FMI Greciei şi Irlandei, anul trecut. Toate cele cinci partide de opoziţie au votat contra măsurilor de austeritate, care includeau reduceri bugetare şi creşteri de taxe. Jose Socrates anunţase anterior că nu va mai conduce ţara dacă acest buget nu va fi adoptat. Alegerile vor avea loc peste câteva luni. Socrates, membru al Partidului Socialist, de centru-stânga, şi-a prezentat demisia preşedintelui Anibal Cavaco Silva, la două ore după votul din Parlament. (BBC News)
Atac cibernetic major la Comisia Europeană şi Serviciul de Acţiune Externă al UE. Atacul virtul s-a produs cu câteva ore înainte de începerea unui summit European important, în care se vor lua decizii cruciale privind viitorul UE, funcţionarea economiilor ţărilor din zona euro şi războiul din Libia. Reprezentanţii CE nu comentează natura acestor atacuri, din motive de securitate, dar confirmă faptul că instituţiile europene sunt ţinta unor atacuri concentrate. Oficialii europeni compară atacul cu cel produs la Ministerul de Finanţe din Franţa, anul trecut, înaintea summitului grupului G20. “Suntem ţinta hackerilor în mod regulat, dar de data aceasta este vorba despre un atac major”, spune o sursă din interiorul Comisiei. Un email adresat tuturor angajaţilor instituţiilor UE avertizează: “Am găsit dovada că atât Comisia, cât şi EEAS sunt subiectul unui atac cibernetic în curs, de mare amploare”. (EUObserver)
Apa de la robinet, în Tokyo, periculoasă pentru bebeluşi. Părinţii au fost sfătuiţi să nu le dea copiilor să bea apă de la robinet, după ce s-a găsit într-o mostră de apă o doză dublă de radiaţii faţă de limita admisă. Descoperirea făcută va duce la creşeterea îngrijorării populaţiei în privinţa radioactivităţii alimentelor şi apei, la două săptămâni de la cutremur şi tsunamiul ce i-a urmat. Locuitorii din nord-estul Japoniei au fost deja sfătuiţi să nu mai bea apă de la robinet, din cauza nivelului mare de iod radioactiv, care poate cauza cancer de tiroidă. Până miercuri, nivelul de radioactivitate al apei a fost minim, spun oficialii. Dar un centru de tratare a apei din centrul capitalei a descoeprit acum că apa conţine 210 becquerel pe litru, de iod 131. Apa care are o cantitate mai mare de iod de 100 becquerel/litru nu trebuie folosită pentru prepararea laptelui pentru bebeluşi. Adulţii, însă, pot bea această apă. De altfel, rezervele de apă îmbuteliată au dispărut rapid de pe rafturile magazinelor din Tokyo. (Telegraph)
Nu există civili ucişi de acţiunile coaliţiei în Libia, susţine comandantul trupelor americane. Şeful de stat major al trupelor americane, amiralul Gerard Hueber, insistă că nu există deocamdată date privind moartea unor civili în urma bombardamentelor coaliţiei. Guvernul lui Gaddafi susţine contrariul. Viceamiralul forţelor aeriene britanice Greg Bagwell a declarat că flota aeriană militară a Libiei a fost complet distrusă. Ultimele date din Libia vorbesc despre o explozie la baza militară din regiunea Tajura, la est de Tripoli. Există informaţii că tancurile guvernului au tras asupra unui spital din oraşul Misrata, aflat sub controlul rebelilor. (BBC News)
Guvernul israelian promite un răspuns agresiv la atacul terorist din Ierusalim. Primul ministru Benyamin Netanyahu a declarat că Israelul va răspunde “agresiv, dar responsabil şi înţelept”, pentru a păstra liniştea şi securitatea care au existat în Ierusalim în ultimii doi ani. Câteva ore mai târziu, avioane de luptă israeliene au bombardat clădiri şi tunele în Gaza, fără a exista victime, după cum a anunţat organizaţia Hamas. O geantă cu o bombă a explodat într-un autobuz din Ierusalim, omorând o femeie de 60 de ani şi rănind alţi zeci de oameni. Atacul cu bombă, primul din oraş după aproape 7 ani, vine la câteva zile după creşterea tensiunii la graniţa cu Gaza. Violenţele pun sub semnul întrebării negocierile de pace dintre Israel şi palestineni. Circa 30 de persoane au fost rănite în acest atentat, dintre care trei erau în stare gravă. (Guardian)
Violenţele escaldează în cea de-a şasea zi de proteste în Siria. În oraşul sudic Deraa, cel puţin 15 oameni au fost ucişi şi alţi zeci răniţi, după ce forţele de ordine au tras asupra protestatarilor. Regimul sirian este decis să folosească forţa contra demonstranţilor, poliţiştii deschiznd focul în trei incidentele separate, potrivit activiştilor pentru apărarea drepturilor omului. Miercuri dimineaţa, cel puţin şase persoane au fost ucise cândforţele de ordine au tras asupra demonstranţilor din jurul moscheei Omari, după ce au fost tăiate curentul electric şi comunicaţiile. În timpul zilei, alte câteva persoane au fost împuşcate în timpul ceremoniei de înmormântare a unor victime de la moschee, iar mai târziu forţele de ordine au tras asupra unor tineri din oraşele din jur, care au încercat să plece în marş spre Deraa, pentru a-i susţine pe demonstranţi. “Guvernul a promis să le ia în considerare cererile şi apoi a decis să-i atace”, spune un activist aflat în exil în SUA, care ţine legătura cu protestatarii din Deraa. (Guardian)
Statele NATO se ceartă în privinţa rolului Alianţei în Libia. Tentativa de a ajunge la un acord internaţional în privinţa structurii de comandă a operaţiunilor militare din Libia a eşuat, aseară, după ce Turcia şi Franţa şi-au susţinut părerile opuse în ceea ce priveşte rolul Alianţei. Ambasadorii NATO din Bruxelles au discutat un plan ce urma a fi pus în practică de Alianţă, prin care comandanţii NATO ar fi ghidaţi de un comitet politic, care să cuprindă reprezentanţi nu doar ai Occidentului, ci şi ai lumii arabe. Dar discuţiile au fost întrerupte, în cea de-a treia zi de dispute între Turcia şi Franţa despre rolul exact ce îi revine Alianţei Nord Atlantice. Turcia doreşte ca NATO să aibă un rol formal, oficial, în orice coaliţie se va forma, în timp ce Franţa susţine un rol mai puţin important al structurilor militare ale NATO în planurile coaliţiei franco-britanico-americane, care acţionează în Libia. (Independent)