sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 septembrie, 2012

”În perioada 3-6 iulie o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept prin destituiri, revocări, emiteri abuzive de ordonanţe de urgenţă” – a declarat marți președintele Traian Băsescu, la întâlnirea pe care a avut-o la Cotroceni cu șefii misiunilor diplomatice ale Românuiei din afara granițelor.

Declarația constituie prima ieșire publică a lui Traian Băsescu pe tema referendumului eșuat din luna iulie, iar șeful statului a folosit-o în contextul în care diplomația românească trebuie să ia măsuri pentru ”recredibilizarea țării”.

Alte declarații ale lui Traian Băsescu:

  • Instituţiile statului au rămas verticale, indiferent cine s-a aşezat deasupra lor. Nu mai dau explicaţii de ce a fost o reacţie atât de puternică în interiorul UE şi la aliaţi. România a devenit o ţară importantă. În România s-a investit încredere enormă, nu numai din punct de vedere politic, dar şi din punct de vedere al securităţii aliaţilor. Reacţia a fost generată de surpriza pe care am făcut-o, iar pe de altă parte reacţia a fost generată de dezamăgire. Mesajul trebuie să fie cel corect, că instituţiile şi-au făcut treaba şi îşi vor duce misiunea până la capăt.
  • Nici CSM, nici DNA, nici SRI nu s-au înclinat în faţa unui abuz al unei majorităţi politice. Deşi aparent a fost un lucru extrem de negativ pentru România, în caelaşi timp ceea ce s-a întâmplat a probat că România şi-a consolidat instituţiile statului de drept pentru ca să se apere.
  • S-a produs un proces de izolare a României, iar misiunea diplomaţiei este să redeschidă dialogul cu statele europene şi cu instituţiile UE. Sunt capitale europene unde au loc discuţii fără ca România să fie invitată, pentru a discuta situaţia în care ne aflăm.
  • România a fost pusă sub lupa aliaţilor şi în mod deosebit a Comisiei Europene. A fost surprinzător pentru mine că politicieni de vârf din România nu au recunoscut CE un drept dat chiar de tratatul UE, acela de a veghea la respectarea drepturilor politice în statele membre. Cred că prin atitudine ne-am făcut foarte mult rău.
  • Reacţia aliaţilor noştri a fost extrem de puternică pentru că majoritatea parlamentară nerezultată din alegeri a încălcat în mod grav în mod deosebit criteriile politice de la Copenhaga. Aceste criterii ne obligă la stabilitatea instituţiilor care garantează democraţia.
  • România îşi menţie obiective strategice ca şi până acum. Voi solicita rapoarte trimestriale.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: