duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 ianuarie, 2021

Comisia specială de la Ministerul Justiției a selectat doar șase candidați din cei 14 intervievați pentru ocuparea funcției de funcția de procuror european delegat în România, potrivit unui comunicat al instituției. Patru dintre cei șase sunt anchetatori la DNA.

România va avea 15 procurori europeni delegați, s-au prezentat la concurs 14 și doar șase au fost admiși.

Candidații admiși :

  • 1. Dana Dana-Manuela ANA (Direcția Națională Anticorupție)
  • 2. Dana-Cristina BUNEA (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție)
  • 3. Camelia-Elena GRECU (Direcția Națională Anticorupție)
  • 4. Constantin IRINA (Direcția Națională Anticorupție)
  • 5. Florin Bogdan MUNTEANU (Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași)
  • 6. Jean-Nicolae UNCHEȘELU (Direcția Națională Anticorupție)

Din Comisia de selecție au făcut parte: ministrul Stelian Ion, Bogdan Mateescu – Președintele CSM, Anca Jurma – Procuror DNA și Gheorghe Bocșan – Procuror PICCJ.

Daniela Ana, șefa Secției a 2-a din DNA de combatere a infractiunilor asimilate corupției, investighează dosarul de corupție al fostului primar de la Sectorul 1, Daniel Tudorache.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE. În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10 000 EUR, EPPO își poate exercita competența.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: