22 februarie, 2022

Aurul și petrolul au condus raliul de scumpire a materiilor prime, după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni seara independența teritoriilor separatiste pro-ruse din Ucraina și a ordonat armatei ”să mențină pacea” în regiune, o escaladare dramatică a conflictului, transmite Bloomberg, potrivit Yahoo News.

Țițeiul West Texas Intermediate a urcat cu aproximativ 3% de vineri, până la peste 93 de dolari per baril, după ce luni bursele de mărfuri au fost închise ca urmare a unei sărbători în SUA, în timp ce aurul a atins un maxim din ultimele opt luni.

Nu existau detalii despre câte trupe ruse ar putea intra în Ucraina sau când. Moscova a acuzat anterior Ucraina că are o desfășurare semnificativă a propriilor soldați pe linia de contact cu separatiștii din Donețk și Lugansk.


Un eventual conflict în Ucraina sau sancțiuni impuse Rusiei ar putea afecta livrările de materii prime.

Rusia este un mare producător de petrol, gaze, aluminiu și grâu. Piețele de energie sunt tensionate din cauza preocupărilor legate de dependența Europei de combustibilul din Rusia, din care aproximativ o treime trece de obicei prin conductele ucrainene.

Creșterea cererii și diminuarea stocurilor globale de petrol și produse petroliere au alimentat și ele tendința de creștere a prețurilor, în condițiile în care livrările suplimentare din Iran sunt incerte având în vedere că negocierile pe tema programului nuclear se prelungesc.

La bursa de cereale de la Chicago cotațiile futures la grâu au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima lună. Rusia și Ucraina sunt responsabile pentru aproape un sfert din tranzacțiile mondiale cu grâu și o cincime din vânzările de porumb. Specialiștii sunt îngrijorați că o escaladare a conflictului ar putea perturba livrările de cereale din bazinul Mării Negre într-un moment în care prețurile mondiale la alimente sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.


Statele Unite ar putea impune noi sancțiuni împotriva Rusiei marți.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: