joi

2 mai, 2024

30 aprilie, 2020

Banca Transilvania (BT, simbol bursier TLV) a obținut un profit net de 260,99 milioane de lei, la care se adaugă profiturile de 43 milioane de lei ale celorlalte entităţi din grupul BT.

Banca Comercială Română (BCR) de 428,3 milioane de lei în Trimestrul 1 din 2020, potrivit datelor publicate joi.

BT și BCR sunt cele mai mari bănci după active, iar evoluțiile față de aceeași perioadă a anului trecut sunt diferite, ca urmare a ciscumstanţelor diferite ale celor două bănci.


În timp ce profitul Băncii Transilvania pe T1/2020 a fost mai mic cu 40,1%, mai ales din cauza efectelor pandemiei, acestea au fost compensate la BCR de „recuperările semnificative de la clienţi neperformanţi”. Şi astfel, profitul BCR a fost cu 60% mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Creşterea de profit a BCR vine după o reducere de 50% în 2019, ca urmare a constituirii unui provizion excepțional legat de activitatea BCR Banca pentru Locuințe.

Banca Transilvania

„Rezultatele financiare pe primele trei luni ale anului arată că în ianuarie şi februarie a.c. focusul băncii a fost continuarea consolidării businessului şi finanţarea economiei. (…) Din martie, comportamentul clienţilor şi a modului de a face banking au fost influenţate de începerea stării de urgenţă”, spune un raport al BT trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

„Am început anul în forţă, dar după primele două luni am început ajustarea rapidă la noua realitate şi ne-am focusat total pe suportul clienţilor, economiei, autorităţilor şi comunităţilor. Echipa BT a contribuit cu brio la cea mai mare infrastructură de plăţi şi de credit din România chiar şi în aceste condiţii adverse”, a declarat Ömer Tetik, directorul general al BT.


Principalele rezultate ale băncii sunt:

  • Eficienţa operaţională a băncii a atins nivelul de 54,47% calculat cu un impact anualizat al contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie
  • Activele grupului Banca Transilvania au ajuns la 96,56 miliarde lei, din care cele ale băncii sunt de 92,22 miliarde de lei.
  • Creditele acordate de grup au crescut până cu 1,89% până la 41,12 miliarde lei (inclusiv impactul activității de leasing), din care creditele date de bancă au fost de 39,35 milioarde de lei (+1,94%).
  • Depozitele clienţilor la bancă au ajuns la 78,45 miliarde lei și, dintre acestea, 54,72 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 23,73 miliarde lei, depozitele companiilor.
  • Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,1% la 31 martie 2020.
  • Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 104% și de 128% dacă sunt considerate şi garanţiile.
  • Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2020 este de 18,17%, iar dacă includem profitul, aceasta este de 18,7%.
  • Fitch Ratings a menţinut ratingul Băncii Transilvania pentru finanţări pe termen lung (IDR) la ‘BB+’, cu perspectivă stabilă, precum şi ratingului de viabilitate (VR) la nivelul ‘bb+’.
  • Banca a acordat aproape 16.000 de credite cu dobândă fixă pentru persoanele fizice.
  • Soldul creditelor imobiliare/ipotecare este de 12,2 miliarde de lei, iar al creditelor IMM, aproximativ 16,6 miliarde lei.
  • Banca are 4,1 milioane de carduri în portofoliu, dintre care aproape 530.000 sunt carduri de credit, peste 2,9 milioane de clienţi retail, 310.000 de clienţi IMM & Micro şi peste 10.000 de clienţi corporate (activi).

BCR

„Societatea şi mediul de business s-au transformat dramatic în ultimele luni, dar cel mai important este că am reuşit să ne adaptăm rapid la noua realitate. Ştim ce îi preocupă pe clienţii noştri: incertitudinea, scăderea business-urilor, pierderea joburilor, sănătatea angajaţilor şi suntem pregătiţi să salvăm cât mai multe locuri de muncă. Suntem puternici. Strategia implementată în ultimii ani, ce a inclus digitalizarea rapidă şi precauţie în evaluarea riscurilor, îşi dovedeşte validitatea. Avem un rol important în repornirea economiei şi suntem pregătiţi să ni-l asumăm”, a declarat Sergiu Manea, directorul general al BCR.

Principalele rezultate ale băncii:

  • Rezultatul net din deprecierea instrumentelor financiare de 212,3 milioane de lei (44,3 milioane de euro) „a fost influenţat pozitiv de recuperări semnificative de la clienţi neperformanţi şi însănătoşiri atât pe segmentul de retail, cât şi pe cel corporate, corelate cu o formare foarte redusă de noi credite neperformante în special pe segmentul corporate”.
  • Rata creditelor neperformante a ajuns la 3,7% în martie 2020, cel mai scăzut nivel din ultimii 12 de ani, faţă de 4,1% în decembrie 2019, ca urmare a reducerii portofoliului de credite neperformante și datorită recuperărilor semnificative reuşite conform planului de rezoluţie a creditelor neperformante”.
  • Creditele şi avansurile acordate clienţilor au crescut cu 1,4%, până la 40,597 miliarde de lei (8,408 miliarde de euro), susţinute atât de creditele retail (+1,8% faţă de decembrie 2019), cât şi de cele corporate (+1,2% faţă de decembrie 2019).
  • Depozitele de la clienţi au crescut uşor cu 2%, la 58,929 miliarde de lei (12,205 miliarde de euro) la 31 martie 2020, susţinute de creşterea depozitelor retail (+2,1% faţă de decembrie 2019).
  • Rezultatul operaţional a crescut cu 33%, până la 440,1 milioane de lei (91,7 milioane de euro), pe fondul unor venituri operaţionale mai mari alături de cheltuieli operaţionale mai reduse favorizate de contribuţia anuală mai mică la fondul de garantare a depozitelor în 2020.
  • Venitul net din dobânzi a crescut cu 9,4%, până la 597,9 milioane de lei (124,6 milioane de euro), favorizat de volume mai mari de credite atât pe segmentul de clienţi retail, cât şi pe cel de corporate.
  • Venitul net din comisioane a scăzut cu 6,6% până la 163,7 milioane de lei (34,1 milioane de euro) în primul trimestru, determinat de un volum mai redus de comisioane din tranzacţii cu carduri şi din activitatea de creditare, parţial compensat de un volum mai mare de comisioane pentru tranzacţii cu numerar şi de mentenanţă.
  • Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu 10,8% până la 64,4 milioane de lei (13,4 milioane de euro) în primul trimestru, în principal datorită volumelor mai mari de schimburi valutare.
  • Venitul operaţional a crescut cu 6,4%, la 852 milioane de lei (177,6 milioane de euro), determinat în principal de veniturile nete din dobânzi pe fondul volumelor mai mari de credite, atât pe segmentul de clienţi retail, cât şi pe cel de corporate.
  • Cheltuielile administrative generale de 411,9 milioane de lei (85,9 milioane de euro) au scăzut cu 12,3%, mai ales ca urmare a contribuţiei anuale mai mici la fondul de garantare a depozitelor şi a deprecierii mai scăzute.
  • Raportul cost-venituri s-a îmbunătăţit la 48,3% în primele trei luni ale acestui an, faţă de 58,7% în acelaşi interval al anului trecut.
  • Gradul de acoperire al creditelor neperformante cu provizioane a ajuns la 126,2% în martie 2020″, precizează banca.
    Rata de solvabilitate a BCR în conformitate cu reglementările privind cerinţele de capital (CRR), era în februarie 2020 de 19,1%.
  • Rata capitalului de Rang 1+2 de 19,6% (Grup BCR, înainte de capitalizarea profitului pe 2019) în decembrie 2019 „arată clar puternica adecvare a capitalului BCR şi susţinerea sa continuă de către Erste Group”, spune comunicatul băncii.
  • Peste 22.000 de clienţi persoane fizice, care deţin peste 26.000 de credite, au solicitat amânarea la plată, reprezentând 7% din portofoliul total.
  • Circa 65% au fost credite de consum, iar restul de 35% a fost reprezentat de creditele ipotecare. Principalele domenii de activitate ale clienţilor care au solicitat amânări au fost: HORECA, auto, transport şi comerţ cu amănuntul.
  • Numărul total de credite de consum acordate prin aplicaţia online George s-a ridicat la 9.000 de la începutul anului, reprezentând 26% din creditele noi de nevoi personale.
  • În luna aprilie, 70% din creditele acordate au fost realizate pe fluxul 100% digital, fără suport din sucursale. Totodată, 86.000 de carduri au fost expediate prin curier către adresele de domiciliu ale clienţilor în perioada stării de urgenţă, reprezentând 72% din totalul cardurilor expediate în acest an.
  • Peste 1.000 de firme, IMM-uri şi microîntreprinderi au solicitat amânarea ratelor prin OUG 37/2020 şi prin fluxurile proprii ale grupului (BCR şi BCR Leasing).
  • În cadrul programului IMM Invest, BCR a primit un plafon total de 3,4 miliarde de lei. Luând în calcul nivelul de garantare de 80%, BCR poate acorda finanţări de 4 miliarde de lei în cadrul acestui program.
  • În activitatea de creditare retail, BCR a acordat credite noi în monedă locală pentru persoane fizice şi microîntreprinderi de 2 miliarde de lei în T1 2020 datorită împrumuturilor de nevoi personale, a creditelor ipotecare şi a celor destinate microîntreprinderilor.
  • Vânzările de credite de nevoi personale au crescut cu 23,7% an pe an, unul din patru credite noi de nevoi personale în primele trei luni ale acestui an, fiind acordat pe fluxul 100% digital. Vânzările de credite ipotecare au crescut cu 19,3% an pe an în primul trimestru, datorită creşterii puternice pe produsul ipotecar standard.
  • Creditele noi pentru microîntreprinderi au crescut cu 40,2% an pe an în primul trimestru, cu o contribuţie semnificativă a creditelor pentru investiţii.
  • În activitatea de creditare corporate, BCR (doar banca) a aprobat credite corporate noi în valoare de 1,8 miliarde de lei în primele trei luni ale acestui an.
  • Stocul de finanţări acordate sectorului IMM (inclusiv prin subsidiara BCR Leasing) a crescut cu 11,2% an pe an la 31 martie 2020, atingând valoarea de 6,2 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) la data de 31 martie 2020, ca urmare a unei concentrări mai mari pe afacerile noi şi pe dezvoltarea sectorului de leasing.
  • Segmentul de Real Estate a crescut puternic cu 19,1% an pe an, ca urmare a tragerilor de fonduri în cadrul noilor proiecte de birouri şi spaţii comerciale finanţate în ultimul an.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: