15 noiembrie, 2015

g20_summit__400Liderii celor mai puternice 20 de state din lume au ajuns la un acord cu privire la reintroducerea controalelor la frontiere şi la întărirea măsurilor de securitate pentru traficul aerian, ca urmare a atentatelor teroriste de la Paris, notează Reuters.

De asemenea liderii prezenţi la reuniunea G20 vor ajunge luni la un acord cu privire la problema migraţiei, despre care spun că este globală şi că trebuie adresată într-o manieră coordonată.

Europa şi în special Turcia, stat puternic afectat de valul de imigranţi din Siria şi Orientul Mijlociu, au făcut presiuni pentru recunoaşterea problemei ca fiind una cu implicaţii la nivel global, astfel încât cele mai puternice 20 de economii să se implice măcar financiar în rezolvarea ei. China, India şi Rusia s-au opus până acum poziţiei europene.


„Le cerem tuturor statelor să contribuie la găsirea unei soluţii pentru această criză şi să împărtăşească poverile asociate cu ea, inclusiv prin relocarea refugiaţilor sau prin alte forme de asistenţă umanitară prin care să le asigurăm refugiaţilor acces la servicii, la educaţie şi la un nivel de trai bun”, se arată în draftul comunicatului de presă ce urmează a fi publicat mâine şi care a fost consultat de presa internaţională.

Liderii G20 vor decide totodată creşterea finanţărilor pentru organizaţiile internaţionale care se ocupă de migraţie, dar şi să adreseză problema de bază care a dus la apariţia acestui val de refugiaţi, războiul civil din Siria.

Preşedintele american Barack Obama s-a angajat să extindă eforturile de eliminare a grupării teroriste Stat Islamic din Siria pentru a preveni atacuri similare. Totodată, liderii europeni au cerut Rusiei să îşi concentreze operaţiunile militare asupra islamiştilor radicali.

Obama a precizat că atacurile de la Paris au fost un atentat împotriva lumii civilizate, dar şi că SUA vor lucra îndeaproape cu Franţa pentru a-i captura pe cei responsabili.


Pe agenda economică a Summit-ului G20 s-a aflat situaţia din ţările emergente.

Statele BRICS le-au cerul celor mai puternice economii ale lumii să îşi întărească cooperările cu privire la politicile macroeconomice astfel încât să fie evitate efectele negative ale unei economii globale ce înregistrează o creştere slabă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: