Deputații au adoptat miercuri cele trei legi care urmau să fie transmise spre promulgare până la jumătatea lunii mai: legea alegerilor locale, reexaminarea legii privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, dar și legea care prevede înființarea partidelor cu doar trei membri.
La consultările de la Palatul Cotroceni, din 20 aprilie, partidele parlamentare s-au angajat să adopte legile respective până la 15 mai, urmând ca legea votului prin corespondență și legea alegerilor parlamentare să fie aprobate până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.
Finanțarea campaniilor
În ceea ce privește reexaminarea legii finanțării campaniilor electorale, președintele Klaus Iohannis incrimina prevederile potrivit cărora partidele pot contracta împrumuturi de la persoanele fizice și juridice, creându-se astfel premisele ca politicienii să fie în continuare dependenți de oamenii de afaceri.
”Posibilitatea legală conferită partidelor politice de a recurge la împrumuturi de la persoane fizice, inclusiv în numerar, dar şi de la persoane juridice – altele decât instituţiile de credit (supuse supravegherii prudenţiale şi unor cerinţe minime de administrare a riscurilor nerambursării împrumuturilor) – poate fi o normă juridică de natură să perpetueze dependenţa mediului politic de mediul de afaceri şi poate fi de natură să eludeze plafoanele stabilite atât pentru împrumuturi, cât şi pentru donaţii (eventual, prin donaţii deghizate sub formă de împrumuturi), a căror restituire nu va fi solicitată”, se arată în cererea de reexaminare.
Deputații au clarificat condițiile în care pot fi făcute aceste împrumuturi și au introdus în lege obligația restituirii acestora în termen de cel mult 3 ani:
”Partidele politice pot contracta împrumuturi în bani numai prin acte autentice notariale, sub sancțiunea nulității absolute, însoțite de documente de predare-primire, în contract prevăzându-se modul și termenul de restituire a acestora.
Teremnul de restituire nu poate fi mai mare de 3 ani”
Deputații au mai stabilit că:
Împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termenul prevăzut se pot constitui în donații numai cu acordul părților și numia dacă nu s-a atins în anul respectiv plafonul pentru donații prevăzut la alin 5.
Simplificarea regulilor pentru formarea unui partid
Deputații au mai aprobat legea care simplifică procedurile de înființare a partidelor. Astfel, au fost eliminate prevederile care obligă un partid să depună odată cu cererea de înscriere la tribunal o listă cu cel puțin 25.000 de semnături, aparținând membrilor fondatori din cel puțin 18 județe ale țării, dar nu mai puțin de 700 de persoane din fiecare județ.
Proiectul de lege prevede că pentru actul de constituire a unui partid va fi nevoie de semnătura a trei membri fondatori.
De asemenea, în conformitate cu principiul protecției datelor cu caracter personal, a fost eliminată cerința privind codul numeric personal din lista semnăturilor de susținere ale membrilor fondatori (menținându-se, în schimb, celelalte condiții: numele și prenumele, data nașterii, adresa, felul actului de identitate, seria și numărul acestuia, semnătura).
Primari cu legitimitate redusă
Legea alegerilor locale prevede:
- Primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin
- Președinții de consilii județene vor fi aleși indirect, prin votul consilierilor
- persoană poate semna pentru susținerea mai multor candidați
- Eliminarea condiţionării înscrierii unei candidaturi de depunerea unui depozit financiar pentru fiecare candidat
- Informatizarea secțiilor de vot
- Eliminarea pragului electoral de 5% pentru candidații independenți la consiliile locale și județene
Primarii vor fi aleși, în continuare, într-un singur tur de scrutin, așa cum s-a întâmplat și la ultimele alegeri locale din 2012, după modificarea legislației în sensul renunțării la cel de-al doilea tur de scrutin.
Ca și la alegerile precedente, se păstrează problema reprezentativității: Dacă se prezintă la vot 60% din electorat, iar din numeroșii candidați la primărie primul câștigă cu 25-%, e greu de vorbit de reprezentativitatea noului edil.
În plus, în atare situații, atât partidele cât și cercurile de interese locale trimit candidați care să disipeze voturile (așa numitele ”mâini moarte”, sau ”iepurași”).