marți

26 martie, 2024

17 decembrie, 2018

Conducerea Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) solicită prim-ministrului Viorica Dăncilă organizarea unei întâlniri de urgenţă pentru discutarea nivelului cotelor din impozitul pe venit ce urmează să fie alocate municipiilor, oraşelor, comunelor şi consiliilor judeţene – potrivit agenției Agerpres.

Conform unui comunicat transmis luni de AMR, întrevederea este solicitată de preşedintele organizaţiei, Robert Negoiţă (foto) – primarul Sectorului 3, şi de preşedintele executiv Ilie Bolojan – primarul municipiului Oradea.

AMR reaminteşte poziţia exprimată de structurile asociative în şedinţa Comitetului Finanţelor Publice Locale din data de 13 noiembrie 2018 privind nivelul cotelor din impozitul pe venit ce urmează a fi alocate unităţilor administrativ-teritoriale: „20% la bugetul local al judeţului; 60% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; 20% într-un cont distinct, deschis pe seama direcţiei generale a finanţelor publice judeţene la trezoreria municipiului reşedinţă de judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, ale oraşelor şi ale municipiilor, precum şi a bugetului local al judeţului”.


Pe 16 noiembrie, Robert Negoiţă şi Ilie Bolojan au atras atenţia asupra intenţiei Guvernului de a stabili ca o cotă de doar 43% din impozitul pe venit să se repartizeze direct către bugetele locale, fără să se mai aloce şi sumele compensatorii care s-au acordat anul trecut.

„În acest an, municipiile au pierdut din cotele de IV (impozit pe venit) – cea mai importantă componentă a bugetului local – au pierdut aproximativ 26%. Este enorm de mult. Şi aşa primăriile aveau mari probleme cu finanţarea, şi aşa astăzi noi avem probleme foarte grave. Cu această subfinanţare nu se face altceva decât să se agraveze situaţia primăriilor în general şi a municipiilor în mod special. În programul de guvernare scrie ca 100% din IV să rămână la administraţia locală, aşa cum este normal de altfel. Trebuie neapărat să se îndrepte greşeala, nedreptatea care s-a întâmplat anul trecut şi să se refacă bugetele, prin creşterea cotei din IV”, a declarat Robert Negoiţă.

Ilie Bolojan a apreciat că, dacă intenţia Guvernului va deveni realitate, acest lucru va reprezenta „un dezastru” pentru bugetele oraşelor din România.

„Guvernele României, de toate culorile politice, până anul trecut au menţinut o stabilitate în ceea ce priveşte repartiţia banilor pentru autorităţile locale. (…) Era un procent din această categorie de 41,75%, care se repartiza direct, din banii colectaţi de pe teritoriul unei localităţi, direct primăriei. (…) impozitul pe venitul global era la data respectivă una dintre cele mai importante surse de venit ale autorităţilor locale din România, bani din care realizam principalele investiţii. Anul trecut s-a adoptat o măsură care a avut efecte dezastruoase asupra bugetelor noastre: diminuarea acestui impozit de la 16% la 10%. (…) În această situaţie, acest venit a fost diminuat cu 40%, ceea ce a însemnat o diminuare cu 40% şi a veniturilor noastre directe”, a precizat primarul municipiului Oradea


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: