Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat că luni, la miezul nopții, a început lucrările de refacere a Planșeului Unirii, deși primarul general, Nicușor Dan, a refuzat autorizarea lor în regim de urgență.
După câteva ore, Nicușor Dan a ordonat închiderea șantierului pentru că autorizaţia de construire a fost obținută nelegal, de la Primăria Sectorului 3, și s-a dus în Parcul Unirii pentru a opri lucrările.
„Nu înţeleg de ce noi toţi, din două în două zile, ne oprim toţi din lucrurile noastre, pentru mofturile unui primar care nu este în stare să ia nişte avize şi vrea să ia nişte bani, înainte să ia nişte avize. Despre asta vorbim. Noi suntem aici pe un teren care este în administrarea Municipiului Bucureşti: în ceea ce priveşte podurile, prin Administraţia Străzilor, iar în ceea ce priveşte parcul, prin ALPAB. Administrarea nu i-a fost cedată şi nu îi va fi cedată primarului Sectorului 4 până când nu vine cu autorizaţie legală. Aici, nişte cetăţeni au pus nişte garduri pe un teren care nu le aparţine şi noi o să le luăm, pentru că e în administrarea noastră”, a declarat Nicușor Dan.
El a explicat că Primăria Sectorului 3 nu e competentă să emită o autorizaţie de construire în zona Unirii, iar autorizaţia de construire reprezintă un „element secundar”, întrucât Primăria Sectorului 4 nu poate să lucreze pe un teren care nu îi aparţine.
Terenul este în administrarea Primăriei Capitalei și este trecut în inventarul acesteia.
De asemenea, autorizația de la Sectorul 3 nu a fost semnată de primarul Robert Negoiță, ci de viceprimăriță.
În momentul în care poliţiştii locali ai Municipiului Bucureşti au dorit să îndepărteze gardurile, au fost opriţi de poliţişti locali de la Sectorul 4.
Ulterior, Nicuşor Dan şi reprezentanţii Poliţiei Locale s-au deplasat la o secţie a Poliţiei Naţionale, pentru a tranşa chestiunea lucrărilor de la Planşeul Unirii. La ieşirea din secţia de poliţie, Nicuşor Dan a spus că reprezentanţii Poliţiei Naţionale nu au ajuns deocamdată la o concluzie.
Seara, Nicușor Dan s-a întors la Parcul Unirii, încercând din nou oprirea lucrărilor, cu o dispoziție semnată de el, în care cere ridicarea șantierului deschis peste noapte.
Posibila miză
Posibila miză a acestui scandal și a insistențelor primarului Daniel Băluță, ar putea fi informația pe care a furnizat-o Nicușor Dan, în timpul conferinței de presă de pe șantier.
„La Sectorul 3 vă aduc aminte că în 2021 am fost audiat de DNA și am spus procurorului de caz că peste 1000 de autorizații ilegale emise de Sectorul 3. Această autorizație dată de Primăria Sectorului 3 pe de o parte nu are niciun aviz, în al doilea rând spune că se lucreză pe 400 mp și lucrările costă 460 milioane lei și nu e semnată de domnul primar Negoiță ci de doamna viceprimar. Este o autorizație flagrant ilegală”, a declarat primarul general al Capitalei.
Reamintim că problema planșeului a generat o dispută, ce continuă de câteva luni, între cei doi edili.
Primarul Daniel Băluță a cerut constant de la Primăria București o autorizare în regim de urgență a lucrărilor la planșeul Unirii, dar primarul Nicușor Dan a cerut respectarea tuturor pașilor necesari. Dacă șantierul ar fi autorizat în regim de urgență, Primăria Sector 4 ar avea trei beneficii principale:
- ar câștiga câteva luni (diferența față de o procedura normală)
- ar scăpa de obligația de a obține toate avizele necesare (vezi mai jos lista avizelor de la instituții de stat și companii de utilități)
- ar putea trage prima tranșă din finanțarea de la guvern prin programul Anghel Saligny pentru a face plata către constructor, firma Erbașu Construcții. Contractul total atribuit de guvern prin Ministerul Dezvoltării e de 867 de milioane de lei de la bugetul statului, potrivit portalului licitațiilor publice
Primăria Municipiului București a transmis printr-o adresă oficială că pentru lucrare e nevoie de un acord de la Administrația Străzilor și avize de la mai multe instituții și companii: Apele Române, Metrorex, Ministerul Culturii, Ministerul de Interne, SRI, STS, MApN, ISU, ALPAB, Direcția de Mediu din Primărie, ALPAB, Termoenergetica, Apa Nova, Orange, Distrigaz, STB, E-Distribuție, Netcity.
Primarul Băluță anunțase că va propune rezilierea contractelor de finanțare și se retrage din proiect
În urmă cu o săptămână, primarul Sectorului 4 anunța inițierea procedurii de denunțare a Protocolului de asociere încheiat cu Primăria Municipiului București, prin Administrația Străzilor, pentru a se retrage din acțiunea de refacere totală a Planșeului.Î
Primarul Sectorului 4 a luat decizia zilele trecute, după ce Comisia Tehnică de Circulație, una dintre autoritățile Primăriei Capitalei ce ar fi trebuit să avizeze lucrarea, a informat că are acest drept suspendat de către primarul general, făcând imposibilă continuarea demersurilor de autorizare a lucrărilor.
Disputa celor doi primari referitoare la Planșeul Unirii
Primăria Sectorului 4 a transmis pe 1 octombrie un comunicat alarmant în care avertizează că există riscul prăbușirii plafonului, dacă nu se execută intervenții de urgență:
„Conform celui mai recent punct de vedere întocmit de specialişti, în lipsa unor lucrări de intervenţie executate în regim de urgenţă, anumite zone ale planşeului Unirii ar putea cădea şi ar putea produce pierderi de vieţi omeneşti”.
„Unele zone din planşeul podului peste râul Dâmboviţa se constituie în ceea ce se poate numi ‘pericol public’, întrucât cedarea lor poate conduce la pierderi de vieţi omeneşti”.
Zona critică se află în apropierea intersecţiei cu pasajul subteran Unirii, acolo unde s-au evidenţiat „două fundaţii care prezintă toate caracteristicile unor ruperi de material”. „În această zonă, care se află şi sub o zonă intens circulată, cedarea completă a acestor fundaţii va antrena colapsul structurii în zona respectivă, spre deosebire de celelalte zone în care cedări ale antretoazelor şi/sau plăcii de beton dintre grinzile principale, deşi pot conduce la accidente cu consecinţe deosebit de grave, nu vor conduce totuşi la colapsul general al structurii”.
„Situaţia se poate înrăutăţi şi mai mult, având în vedere infiltraţiile” ce şi-au făcut loc printre elementele constructive degradate ale planşeului şi care, dacă nu vor fi stopate, „ar putea afecta inclusiv fundaţiile clădirilor din zona adiacentă” Planşeului Unirii.
„Consecinţele unor astfel de cedări sau chiar numai slăbiri ale terenului de fundare considerăm că sunt evidente, mai ales că Bucureştiul se află într-o zonă seismică majoră. (…) Deşi nu se poate afirma că întreg planşeul Unirii se poate constitui într-o zonă cu potenţial de pericol public, anumite zone din acesta cu siguranţă se pot încadra în această categorie şi, în plus, posibilitatea existenţei infiltraţiilor pe lungimea acestuia poate conduce totuşi la ideea că întreg ansamblul podului peste râul Dâmboviţa la Unirii este în mod indirect un pericol public la siguranţa clădirilor din zonă”.
Primarul Nicușor Dan spune că nu există argumente tehnice pentru o autorizație în regim de urgență
Nicuşor Dan anunţa în urmă cu cinci zile că va elibera autorizaţia de construire în cazul planşeului Unirii numai după ce Primăria Sectorului 4 va depune toate avizele solicitate.
”Voi elibera autorizaţia de construire după ce Primăria Sectorului 4 va depune toate avizele solicitate, întocmai cum prevede legea. Am dat termen până vineri, 27 septembrie, funcţionarilor din Primărie să facă o verificare a avizelor depuse până la această oră”, a spus primarul general, potrivit unui comunicat.
În ceea ce privește riscurile de prăbușire, primarul a explicat că periodic au loc discuţii tehnice între reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti şi cei ai Primăriei Sectorului 4, în care ambele părţi au arătat deschidere pentru obţinerea tuturor documentelor impuse de lege şi absolut necesare pentru un astfel de proiect de amploare care va afecta sever traficul rutier din centrul oraşului pentru cel puţin doi ani.
„Din toate expertizele tehnice analizate rezultă clar nevoia de consolidare a planşeului, însă niciunul dintre documente nu justifică eliberarea în regim de urgenţă a autorizaţiei”, a afirmat Nicuşor Dan.
„Autorizațiile în regim de urgență s-au dovedit un fiasco”
Oamenii nu sunt în pericol acum dacă trec prin Piața Unirii, a declarat Nicușor Dan. „Dacă ar fi fost în pericol, ar fi existat un expert care ar fi spus că suntem în pericol. Nu există,” a precizat primarul Capitalei pentru Digi24.
„Există niște ingineri de structuri care dau punctaje și punctajele pe care le-au dat într-un instrument care se numește expertiză tehnică nu rezultă nici măcar că este în stare critică. În momentul în care o să vină un inginer de structură și o să spună că acest planșeu este critic și este în pericol de prăbușire o să dăm o autorizație în regim de urgență. Până când nu există o astfel de expertiză, și nu există în momentul actual, o să-i dăm autorizația în regim normal. A fost, într-adevăr, o practică greșită la toate autoritățile locale, la toate cele 7 primării din București, când erau lucrări publice, de a da autorizație în regim de urgență și s-a dovedit un fiasco,” a declarat Nicușor Dan.
Întrebat dacă suspectează ceva legat de graba cu care primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, vrea să execute această lucrare, primarul a răspuns că nu.
„Repet, este o cutumă nefericită de a face proiecte pe genunchi crezând că în felul ăsta rezolvi mai repede. Eu nu sunt pentru asta”.
****
Un răspuns
E de neînțeles… Pare că două căpetenii de trib fac paradă de forța lor . În buldozere.