1 octombrie, 2024

Primăria Sectorului 4 a anunțat marți, printr-un comunicat că ultimele completări la expertizele tehnice privind starea structurii Planșeului Unirii încadrează anumite zone ale acesteia ca fiind „pericol public” și avertizează că s-ar putea produce pierderi de vieți omenești. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, respinge afirmațiile și spune că nu există niciun inginer de structură care să fi încadrat porțiuni din planșeu ca fiind în stare critică, cu atât mai puțin în categoria pericol public.

Disputa celor doi primari – Daniel Băluță (PSD) și independentul Nicușor Dan -, lansată de primarul de sector, are în centru autorizația pentru lucrările de intervenție la Planșeul Unirii, din centrul Capitalei.

Daniel Băluță a cerut autorizarea în regim de urgență, invocând pericolul prăbușirii planșeului ce acoperă Piața Unirii, în timp ce primarul general al Municipiului București declară că aceste practici, care „s-au dovedit un fiasco”, trebuie să înceteze și că toate lucrările urbanistice din Capitală trebuie să se desfășoare elaborat, în ritm normal, nu pe baza unor „proiecte făcute pe genunchi”.

Primarul Daniel Băluță declară risc iminent de prăbușire


Primăria Sectorului 4 a transmis un comunicat alarmant în care avertizează că există riscul prăbușirii plafonului, dacă nu se execută intervenții de urgență.

Prezentăm cele mai importante paragrafe din comunicat:

„Conform celui mai recent punct de vedere întocmit de specialişti, în lipsa unor lucrări de intervenţie executate în regim de urgenţă, anumite zone ale planşeului Unirii ar putea cădea şi ar putea produce pierderi de vieţi omeneşti”.

„Unele zone din planşeul podului peste râul Dâmboviţa se constituie în ceea ce se poate numi ‘pericol public’, întrucât cedarea lor poate conduce la pierderi de vieţi omeneşti”.


Zona critică se află în apropierea intersecţiei cu pasajul subteran Unirii, acolo unde s-au evidenţiat „două fundaţii care prezintă toate caracteristicile unor ruperi de material”. „În această zonă, care se află şi sub o zonă intens circulată, cedarea completă a acestor fundaţii va antrena colapsul structurii în zona respectivă, spre deosebire de celelalte zone în care cedări ale antretoazelor şi/sau plăcii de beton dintre grinzile principale, deşi pot conduce la accidente cu consecinţe deosebit de grave, nu vor conduce totuşi la colapsul general al structurii”.

„Situaţia se poate înrăutăţi şi mai mult, având în vedere infiltraţiile” ce şi-au făcut loc printre elementele constructive degradate ale planşeului şi care, dacă nu vor fi stopate, „ar putea afecta inclusiv fundaţiile clădirilor din zona adiacentă” Planşeului Unirii.

„Consecinţele unor astfel de cedări sau chiar numai slăbiri ale terenului de fundare considerăm că sunt evidente, mai ales că Bucureştiul se află într-o zonă seismică majoră. (…) Deşi nu se poate afirma că întreg planşeul Unirii se poate constitui într-o zonă cu potenţial de pericol public, anumite zone din acesta cu siguranţă se pot încadra în această categorie şi, în plus, posibilitatea existenţei infiltraţiilor pe lungimea acestuia poate conduce totuşi la ideea că întreg ansamblul podului peste râul Dâmboviţa la Unirii este în mod indirect un pericol public la siguranţa clădirilor din zonă”.

Primarul Nicușor Dan spune că nu există argumente tehnice pentru o autorizație în regim de urgență

Nicuşor Dan anunţa în urmă cu cinci zile că va elibera autorizaţia de construire în cazul planşeului Unirii numai după ce Primăria Sectorului 4 va depune toate avizele solicitate.

”Voi elibera autorizaţia de construire după ce Primăria Sectorului 4 va depune toate avizele solicitate, întocmai cum prevede legea. Am dat termen până vineri, 27 septembrie, funcţionarilor din Primărie să facă o verificare a avizelor depuse până la această oră”, a spus primarul general, potrivit unui comunicat.

În ceea ce privește riscurile de prăbușire, primarul a explicat că periodic au loc discuţii tehnice între reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti şi cei ai Primăriei Sectorului 4, în care ambele părţi au arătat deschidere pentru obţinerea tuturor documentelor impuse de lege şi absolut necesare pentru un astfel de proiect de amploare care va afecta sever traficul rutier din centrul oraşului pentru cel puţin doi ani.

„Din toate expertizele tehnice analizate rezultă clar nevoia de consolidare a planşeului, însă niciunul dintre documente nu justifică eliberarea în regim de urgenţă a autorizaţiei”, a afirmat Nicuşor Dan.

„Autorizațiile în regim de urgență s-au dovedit un fiasco”

Oamenii nu sunt în pericol acum dacă trec prin Piața Unirii, a declarat Nicușor Dan. „Dacă ar fi fost în pericol, ar fi existat un expert care ar fi spus că suntem în pericol. Nu există,” a precizat primarul Capitalei pentru Digi24.

„Există niște ingineri de structuri care dau punctaje și punctajele pe care le-au dat într-un instrument care se numește expertiză tehnică nu rezultă nici măcar că este în stare critică. În momentul în care o să vină un inginer de structură și o să spună că acest planșeu este critic și este în pericol de prăbușire o să dăm o autorizație în regim de urgență. Până când nu există o astfel de expertiză, și nu există în momentul actual, o să-i dăm autorizația în regim normal. A fost, într-adevăr, o practică greșită la toate autoritățile locale, la toate cele 7 primării din București, când erau lucrări publice, de a da autorizație în regim de urgență și s-a dovedit un fiasco,” a declarat Nicușor Dan.

Întrebat dacă suspectează ceva legat de graba cu care primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, vrea să execute această lucrare, primarul a răspuns că nu.

„Repet, este o cutumă nefericită de a face proiecte pe genunchi crezând că în felul ăsta rezolvi mai repede. Eu nu sunt pentru asta”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: