duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 decembrie, 2015

consiliul europeanCel mai important subiect al primei zile de la summitul de iarnă al Consiliului European a fost cel al consolidării frontierelor externe, a declarat președintele Donald Tursk, la finalul discuțiilor, toți liderii find de acord că spațiul de liberă circulație Schengen trebuie protejat.

Fără o recâștigare a controlului la frontierele externe, UE va eșua ca și comunitate politică, a spus Donald Tusk. “Și când spun asta mă refer la consecințe mai serioase decât dezmembrarea Schengen”, a adăugat el.

Joi seara, toți liderii au fost de acord că spațiul Schengen trebuei protejat.


S-a stabilit examinarea de urgență a propunerilor făcute de Comisia Europeană, inclusiv a proiectului pazei europene a frontierelor și a coastelor.

Miniștrii trebuie să adopte poziția lor până în iulie, dar larga acceptare de către liderii statelor membre „înseamnă că, în viitor, Europa nu va mai fi vulnerabilă pentru că granița Schengen nnu poate fi protejată”, a declarat Donald Tusk, joi seara.

El a anunțat că Atena și Frontex au ajuns la un acord pentru trimiterea echipelor de intervenție rapidă, luna aceasta, pentru a ajuta la consolidarea granițelor Greciei.

Marea Britanie cere flexibilitate din partea liderilor UE

Pe tema referendumului din Marea Britanie, problemă discutată în timpul cinei, s-a ajuns într-un la un moment de make-or-break, a explicat Donald Tusk.


Premierul David Cameron a declarat că ar putea accepta o alternativă la cererea sa privind acordarea beneficiilor sociale pentru cetățenii europeni sosiți în Marea Britanie doar după patru ani de activitate, în măsura în acre o propunere a UE va duce la atinegrea aceluiași obiectiv. Liderii statelor membre și-au arătat îngrijorarea față de acest subiect, dar au demonstrat că sunt dispuși să se caute compromisuri.

S-a stabilit să lucrăm împreună penrtu a găsi soluii la cele patru mari cereri ale premierului david Cameron, a mai adăugat Donald Tusk.

Consiliul va lucra împreună cu Marea Britanie și Comisia Europeană, iar la final Donald Tusk le va trimite șefilor de stat și guvern un text concret ce va putea fi discutat la summitul din februarie.

Cancelarul german a sugerat că Berlinul ar putea fi gata pentru o schimbare a tratatului, dar a precizat imediat că trebuie respectate principiile de bază ale Uniunii.

„Am spus foarte clar că noi suntem gata pentru un compromis, dar numai pe baza protejării principiilor europene fundamentale, care includ nediscriminarea și libera circulație”, a declarat Angela Merkel.

„Nu va fi ușor, în special în ceea ce privește al patrulea pilon (privind beneficiile sociale), dar eu încă mai cred că prin bunăvoință vom putem gasi soluții bune”, a mai spus cancelarul Merkel.

Premierul Cioloș: Un rol mai activ un UE va permite României să utilizeze pe deplin beneficiile integrării

ciolos consiliul europeanDin partea României, la Consiliul European participă premierul Dacian Cioloș.

El a postat joi, pe Facebook, un mesaj referitor la prezența și poziția sa în Consiliul European:

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Cred într-o familie europeană puternică și voi face ce îmi stă în putere în calitate de prim-ministru pentru un rol cât mai activ al României în Uniunea Europeană. Este singurul mod în care putem utiliza pe deplin beneficiile integrarii”, a scris premierul.

În problema migrației, a;a cum declara încă înainte de a pleca la Bruxelles, premierul a  primit mandat din Parlamentului pentru o poziție rezervată în chestiunea mecanismului permanent de relocare propus de Comisia Europeană.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: