luni

22 aprilie, 2024

30 noiembrie, 2020

Compania americană Moderna a anunțat că a finalizat dosarul privind eficiența și siguranța vaccinului anti-Covid și că depune luni, la autoritățile de profil din UE și SUA, cererile de autorizare în regim de urgență. Rezultatele finale ale studiile pe scară largă arată că serul este eficient la 94,1% din persoanele cărora le-a fost administrat.

Reprezentanţii companiei au anunţat că au iniţiat deja procesele ce vizează analizarea vaccinului său de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) și Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, dar şi demersurile pe lângă autorităţile cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Canada, Elveţia, Marea Britanie, Israel şi Singapore, cu scopul de a accelera astfel procedurile de autorizare, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Prin demersul său de luni, Moderna devine prima companie farmaceutică din lume ce depune în mod oficial o cerere de autorizare a unui vaccin anti-COVID-19 în cadrul UE.


Procedurile de autorizare vor fi demarate în curând și de Pfizer/BioNTech, care a prezentat o eficiență de 95% a vaccinului său dezvoltat împotriva noului coronavirus.

UE, contract pentru 160 de milioane de doze din vaccinul produs de Moderna

Săptămâna trecută, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că UE a semnat un contract cu compania Moderna pentru a achiziţiona până la 160 de milioane de doze de vaccin.

Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27 de state membre UE, a încheiat șase contracte pentru livrarea de vaccinuri împotriva coronavirusului.

UE a semnat până acum șase acorduri de achiziție în avans a vaccinurilor:

  • cu compania farmaceutică Moderna – 160 de milioane de doze
  • cu AstraZeneca, pentru vaccinurile dezvoltate împreună cu Universitatea Oxford (400 milioane de doze)
  • Johnson&Johnson – până la 400 de milioane de doze
  • Sanofi-GSK – până la 300 de milioane de doze
  • Pfizer-BioNTech – până la 300 de milioane de doze
  • cu laboratorul german CureVac – până la 405 milioane de doze.

Până acum, au fost confirmate ca fiind eficiente, după finalizarea studiilor clinice pe scară largă, produsele a trei furnizori (BioNTech/Pfizer, AstraZeneca/Oxford și Moderna), ceea ce înseamnă un total de 860 de milioane de doze.

Fiecărei persoane vaaccinate i se vor administra două doze, la diferite intervale de timp, astfel încât ar putea beneficia de dozele respective 430 de milioane de europeni.

În cazul vaccinului Oxford/AstraZeneca, însă, cele două inoculări se vor face cu o jumătate de doză, inițial, și o doză întreagă la rapel, pentru o eficacitate de 90%. Ceea ce înseamnă că vor fi 266 de milioane de beneficiari.

Totalul persoanelor ce vor avea acces la aceste trei soluții va fi, astfel, de 230 plus 266, adică aproape 500 de milioane de europeni.

Achiziția este făcută de Comisia Europeană, în numele statelor membre, iar livrarea către fiecare țară se va face în baza unei formule ce ține cont de populație și alți indicatori. Formula va fi aplicată pentru fiecare lot de vaccinuri primit.

Pentru a face imposibilă o epidemie este nevoie de vaccinarea a cel puțin 70% din populație.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: