marți

19 martie, 2024

29 iulie, 2014

Premierul Victor Ponta a prezentat marți parametri primei rectificări bugetare, prin care se vor aloca mai multe fonduri Sănătăţii şi ministerelor Apărării, Economiei, Educaţiei, Transporturilor, Afacerilor Interne (pentru Autoritatea Electorală Permanentă), Culturii şi Muncii, iar tăieri vor fi efectuate la Ministerul Finanţelor şi la cel al Mediului.

Veniturile estimate vor creşte cu 1,07 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi revizuite în creştere cu 1,34 miliarde lei, ţinta de deficit bugetar urmând însă să fie menţinută la 2,2% din PIB, a declarat premierul, la începutul prezentării.

Cei mai mulţi bani vor fi acordaţi suplimentar în sistemul de sănătate (peste 600 de milioane de lei), din care 489 milioane lei viraţi în plus la Minister (pentru programele naţionale şi sistemul intervenţiilor de urgenţă) şi 166 de milioane distribuiţi către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.


Bugetul Ministerului Apărării va fi majorat cu circa 400 de milioane de lei, pentru dotările necesitate ca urmare a situaţiei din Ucraina. Banii se dau din fondul de rezervă al Guvernului şi vor fi decontate pe mpsură ce vor fi angajate, a explicat premierul Ponta.

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a explicat că a cerut Comisiei Europene, în Consiliul Ecofin, ca deficitul structural să nu ia în calcul cheltuielile militare rezultate din „situaţia excepţională” apărută în Ucraina. Pentru aceasta, el a solicitat interpretarea sintagmei „situaţie excepţională” din Pactul de stabilitate şi creştere, care permite ca în calcularea deficitului structural să nu intre şi aceste cheltuieli. Măsura s-ar aplica pentru toate statele UE, dacă va fi acceptată.

Deocamdată, însă, a precizat ministrul Voinea, România se încadrează în deficitul de 2,2%,cu tot cu aceste cheltuieli apărute la Apărare, dar această lămurire a „situaţiilor excepţionale” ar putea fi folosită la următoarea rectificare, ce va avea loc în toamnă, la sfârşitul lunii septembrie, potrivit premierului.

Ministerul Economiei va primi aproximativ 300 de milioane de lei (din care aproximativ 100 de milioane pentru schema susţinerea schemei de minims pentru IMM-uri), iar Ministerul Transporturilor, 356 de milioane de lei (pentru restanţe la subvenţii şi acoperirea scutirilor acordate pe calea ferată), Ministerul Educaţiei – 150 de milioane de lei (pentru drepturile salariale câştigate în instanţă).


Ministerul Justiţiei şi Ministerul Public vor primi încă 42 de milioane de lei, iar Ministerul Culturii – 10 milioane de lei.

Tot 42 de milioane de lei vor fi viraţi suplimentar şi la Ministerul Muncii.

Alte peste 600 milioane lei vor fi alocate pentru arieratele autorităţilor locale.

De la Ministerul Finanţelor vor fi tăiate 750 milioane lei (de la capitolul privind acţiuni generale), iar de la Ministerul Mediului – 25 milioane lei.

Prima rectificare bugetară va fi aprobată de guvern într-o şedinţă specială programată pentru vineri, iar a doua rectificare va fi efectuată spre sfârşitul lunii septembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: